Passerar tullen alldeles svettig!

En gång när jag skulle åka från Ukrainas huvudstad Kiev så när jag var på flygplatsen i Kiev så hade jag med mig en mindre väska som jag skulle lämnat in ”checka in” så att dom kör den ända fram till Göteborg utan att man behöver tänka på något. Jag hade även med mig en datorväska med en 17 tums dator i, lite halvtung men jag hade den runt halsen så att det inte blir så tungt. Jag hade även en systemkamera med mig runt halsen. Den måsta man ta med sig in i planet så att den inte förstörs eller blir stulen. Men dom slänger ju väskor hur som helst så det gäller att packa in ömtåliga saker ordentligt. Jag skulle även byta plan i Tyskland. Det är vanligt att man byter plan för att få ett så bra pris som möjligt på sin resa. Så när jag står i kön till incheckningen så blir man ganska varm eftersom man har två saker runt halsen och man står helt still och bara väntar.

Jag blev jättevarm och snabbt. Jag blev så varm att jag kände att jag började svettas. Jag torkar mig runt pannan och känner värmen av att bara stå och vänta och med allt tryck runt axlarna. Hade det varigt en längre kö och jag hade stått långt bak så hade jag förstås gått in på en toalett och torkat av mig och lagt av mig väskan och kameran en stund. Men det var ingen lång kö och det var snart min tur.  Jag tänkte för mig själv att skulle jag nu ha smugglat något så skulle jag absolut ha vänt därifrån och gått in på toaletten.

Men jag hade inget med mig dom kunde ta mig för. Jag checka in väskan och fick passera in i terminalen. Nästa stopp skulle bli självaste tullen. Jag går förbi incheckningen och hinner inte ta mer än 25 steg innan det kommer fram en man, tror att han var tullare eller polis. Mins inte vilket. Han frågade mig på engelska hur mycket pengar jag har med mig. Jag svarade 100 eller 1000 euro. Mins inte vilket. Han lät mig gå vidare. Jag passerade tullen utan problem. Och när vi satt i planet och skulle landa så säger personalen i högtalarna att alla skall vara beredda på att visa upp sitt pass till polisen när vi landat.

Jag blev misstänksam att det berodde på mig. Polisen skulle stå dels vid framsidan av planet och kontrollera passen men även längst bak i planet och kontrollera passen. Jag sitter alltid längs bak. Vet att det är större risk att dö om man kraschar men det kan man ju inte bry sig om. Kraschar planet så är nog inte det något stort problem. Jag går ut genom bakdörren men har redan glömt att polisen står där, jag visar inte upp något pass utan passerar bara. Och tyskarna är ju så dåliga på engelska att dom oftast hellre håller tyst än pratar dålig engelska. Jag går in i terminalen. Och det är då det händer..

 Ja. Det är då det händer, Jag tycker ju att jag visar alla möjliga tecken för att vara en knarksmugglare, pengasmugglare, eller ja, vad som helst som är olagligt Men det händer faktiskt absolut ingenting.  Jag flyger till Sverige och där är det oftast inte någon tull alls. Men du kan tänka motsatsen om du flyger från polen som är ett stort land om är kända för att ha gott om narkotika.

Ett bra tips när man flyger är att märka upp sin väska så att den är lätt att känna igen. Är man flera som reser så är det bra att man blandar sina saker i olika väskor just ifall någon väska skulle komma bort. Ni ser även en bild på min väska, tror att den är lätt att känna igen.

En gång när jag var i Belgien så ”tappade” dom bort min väska. Och trots att jag skulle åka ända 10 mil bort så kom dom med min väska till mitt hotell. Samma dag tom. Själv så tror jag att dom var nyfikna på min kalender som jag hade där i, eller så ville dom veta vilket hotell jag skulle bo på. Och då hade det varigt smart att säga att min väska är borta.