Vägarbete

När jag och en kille hade varigt ute och gjort ett jobb så var vi på väg hem mot mig. Jag kör en lätt lastbil och det visar sig vara ett vägarbete på Lundbyleden när vi kör från Backaplan till Rambergsstaden. Det är kö på höger sida pga att det står ett fordon längre bort som blinkar med en stor pil på lastbilen som visar att man skall byta till högerfilen.

Men det är helt tomt i Vänsterfilen. Bara en bil framför mig. Och vi ligger förstås i vänsterfilen. Det är en ca 20 bilar i högerfilen som har ställt sig i en lång kö. Det är en raksträcka så man ser ända bort till bilen som blinkar med den stora pilen. När bilen framför fortsätter att köra rakt fram förbi alla bilar som står i kö så ser jag att en stor långtradare i högerfilen kör ut mot vänster för att blockera vägen.

Långtradaren vill att alla bilar skall ställa sig i kön och vänta på sin tur. Följer man trafiklagen så får man förstås köra rakt fram tills man kommer fram till den blinkande bilen med pilen. Och sedan åka in i kön. Men i Sverige är det så att det skall vara rättvist. Man skall inte tränga sig, utan man skall stå i kö. Och vänta på sin tur. Bilen framför mig körde in och ställde sig i kön när den såg långtradaren som nu hade kört ut bara en tredjedel på vårt körfält.

Det räckte för att bilen framför mig skulle förstå att det var kön som gällde. Jag vrider ratten lite åt höger så att det ser ut som att jag skall kör in mot kön också. Då kör långtradaren in i sin fil igen och jag gasar då på och ligger kvar i vänsterfilen. 

Långtradaren som inte gillar det börjar tuta. Och jag som älskar att tuta när jag ligger före börjar tuta lite extra. Några andra bilar som jag har passerat börjar också tuta. Normalt så blir man inte så lätt insläppt i kön när man har kört som jag har gjort. Även om man inte har gjort något olagligt. Utan dom flesta tycker ju att man skall ställa sig i kön.

Men jag är väldigt duktig på att pressa mig in om jag inte blir insläppt. Jag kör så nära mot bilen som står och blinkar med den stora pilen att jag har kört förbi så gott som alla bilarna. Nu när jag väl är insläpp så har jag långtradaren bakom mig, det kan skilja några bilar, så han ser min bil förstås eftersom han sitter högt upp och jag ju kör en lastbil själv.

Bara för att reta honom och dom som blinkar så kör jag lite slalom med bilen. Efter vägarbetet så blir det två filer igen. Jag ser i backspegeln att den tunga lastbilen börjar gasa på för att komma ikapp mig. Hade jag nu velat så hade jag lätt kört ifrån honom.

Jag kör en lätt lastbil som gör minst 120 kilometer i timmen. Det finns ingen tung lastbil som går så fort eftersom dom är spärrade i runt 90 kilometer i timmen.

Men jag har en plan och låter lastbilen komma närmare. Lastbilen kommer närmare och närmare, han koncentrerar sig verkligen för att komma ikapp. När lastbilenligger ca 80 meter bakom mig skall jag svänga till höger. Jag säger till min polare att jag skall svänga höger här, men jag skiter i att använda blinkers bara för att reta honom ännu mer..  lyckat, lyckat.