Långa ut pengar!

När man som företagare börjar tjäna pengar och personer i sin omgivning märker att man har bra ekonomi så vill många helt plötsligt låna pengar. Dom kommer helt plötsligt på att dom behöver låna pengar till något.

Det är väldigt lätt för personer at be om ett lån. Men när du sedan vill ha tillbaks dina pengar då är det inte lika roligt för personen som har lånat och då är det du som en tjatig typ. Det är du som är skurken.

Men man måste tänka att om dom nu behöver låna pengar av någon så innebär det att dom inte själva klarar av att spara för att köpa det dom vill. Det innebär också att dom är dåliga på att betala sina hyror eller annat i tid.

Man vet väl ändå vad man har för utgifter och inkomster. Jag tycker att man skall spara så pass mycket att man klarar av att leva en månad ifall det skulle vara så att du inte får din lön. Eller ifall det kommer en oförutsedd utgift.

Speciellt om du bor i hus. Eller om du äger en bil. Sedan är det alltid en trygghet i att ha lite extra pengar liggande. Jag frågade en annan man som har ett stort företag i Göteborg och som är väldigt känd. Om hur han ser på det här med utlåning.

Han svarade att lånar man ut till någon så gör man en tjänst. Men lånar man inte ut så gör man ingen otjänst. Själv så tycker jag tycker att man bara kan förlora på det. Lånar du ut och får tillbaks pengarna så har du inte förlorat något. Men lånar du ut och inte får tillbaks så förlorar du.

Man kan alltså bara gå jämnt upp eller förlora. Varför ta risken. Jag lånar ut till några få. Men man får titta efter noga hur mycket dom ber om och vem det är. Och vad dom skall ha pengarna till.

Ett gott råd dock. Låna aldrig ut så slipper du dom problemen. Skall du låna ut. Se till att få hålla något med ett större värde i pant. Får du ingen pant så låna inte ut.

Har du någon gång fått ett erbjudande om att låna pengar på internet? Via Facebook tex. Tänk på att det oftast är bedrägeri bakom. Står det inget känd företagsnamn som du känner igen. Så är det oftast scam som vi säger. Dvs dom vill bara lura av dig pengar.

Säg att du ser en annons i Facebook om att du kan låna pengar. Dom vill att du skall skicka in en ansökan. Med dina kontaktuppgifter och en kopia på legitimation. Sedan får du tillbaks ett dokument med en suddig företagstext eller suddig logotype på. Dom vill att du signerar det för att få ett lån på allt mellan 1000 kronor och upp till några miljoner.

Du mailar dom på ett hotmail konto eller gmail. Det gör aldrig en seriös firma kan jag säga dig. Och oftast har dom inte ens ett företagsnamn. Inte något organisationsnummer heller. När du väl har skrivit ner ditt namn så börjar bluffen. Nu vill dom att du betalar några hundralappar för att deras advokat skall ha det för att dom har förberett papperna. Det är förstås en bluff.

Betalar du in så lär du inte få så mycket som en krona. Finns ingen som lånar ut pengar som skall ha betalt innan du ens har fått lånet.

Ett Kinesiskt ordspråk ”en full plånbok saknar aldrig vänner”.