Ambulansen kom!

Jag skulle köra en kompis till en annan kompis, när vi var på väg mot Tingstadstunneln i Göteborg från Hisingens sida så märkte jag att kompisen blev tyst. Jag tittade på honom och upptäckte att han hade fått ett epilepsianfall.  

Detta var precis innan vi skulle köra in i Tunneln så jag stannade bilen och satte på varningsblinkisen på bilen. Drog åt handbromsen och gick runt till kompisen.
Han var stel som ett flaggstång och skakade.

Jag tog tag honom rund midjan och drog ut honom ur bilen. Han skakade och jag lade ner honom i framstupad sidoläge. Jag var med honom hela tiden och höll i honom och pratade med honom. Samtidigt ringde jag nödnumret 112. En bil stannade till framför min bil och frågade om jag behövde hjälp. Jag sade att det var lugnt och att ambulansen var på väg.

Jag sade till ambulansen var jag var och eftersom jag hade headset så var det ganska behagligt att prata med sos samtidigt som jag tog hand om killen. Jag höll tag i honom och höll balansen och han vaknade till efter ett tag. När han vakande till så lät jag han sitta på vägräcket samtidigt som jag höll fast honom. Han reste sig upp och sade att han vill gå hem.

Jag sade åt honom att vi har bil och att han inte får gå hem därifrån. Han började då bli våldsam och arg. Men jag höll i honom och sade att jag var där för att hjälpa honom. Han var arg och lite våldsam en kort stund. Sedan gick det över. Jag frågade honom om han förstod vad som hände och då började han prata om saker som inte hade med det att göra.

Han sade bla att han inte hade några pengar, jag hade precis gett honom nästan 1000 kronor så jag viste att han hade pengar. Han känner igenom sina framfickor och säger att han inte har några pengar. Jag förklarar att han fick 1000 kronor för en stund sedan. Jag påminde honom ibland om att jag var där för att hjälpa honom. Då kramar han om mig och var glad. Jag svarade att det är lugnt.

Efter en stund kom ambulansen och jag tyckte att det var bra att dom tog med honom så att dom fick kolla upp honom ordentligt. Han fick dessa epilepsianfall pga att han spelar för mycket tv-spel på datorn.

Det är dom snabba rörelserna i spelen som skapar detta. Och jag sade till honom att får man tre stuckna epilepsianfall så blir det kroniskt. Och det är absolut inte bra. Bla så kan man skada sig själv väldigt illa om man är själv och ramlar omkull. Och sedan är det väldigt farligt om du är ute och kör bil och får ett anfall.

Killen bestämde sig för att sälja sin speldator för att inte riskera att få ett tredje anfall. Han tänkte om och vill inte ha epilepsi kroniskt. Det är förstås bara om man spelar väldigt mycket på tv-spel som man får detta och det är dom elektriska signalerna till hjärnan som påverkas.

Får någon ett anfall så skall man prata med dom så att dom vet om att det är någon som är där och tar hand om dom, då blir dom tryggare. Dom lyssnar även om dom inte kan prata själva under anfallet.  Och det är alltid bättre att göra något om någon skadas än att inte göra något alls.

Det kommer jag bla att skriva om i morgon när det gäller en knivskärning. Jag har gått röda korsets hjärt och lugnräddningskurs två gånger så jag är inte orolig om det händer någon något. Och man måste vara beredd på att våga ingripa.

Men jag skulle aldrig falla mig in i att göra hjärt och lugnräddning på en knarkare.. dvs blåsa luft i en sådan kille. Då hade han hellre fått besöka himlen.