Polisen följer inte lagen!

Det är än så länge okey för privatpersoner att åka omkring i bilar som är kopior av en polisbil. Dvs med ordet polis på och med blåljus och färgerna som är på en riktig polisbil. Men poliser trackaserar dessa ägare då poliserna blir sura för att vanliga svensson åker omkring i dessa lagliga bilar.

Jag tycker att det är dåligt att våra poliser som skall skydda oss och som skall se till att lagen följd, inte följer lagen själva. Genom att trakassera vanliga, oftast hederliga svenskar. Poliserna gör så att dom stannar dessa falska polisbilarna otroligt ofta. Kan vara flera gånger per dag. Det gör dom förstås för att dom vill trötta ut ägarna som kör omkring med bilarna. Så att dom slutar upp med att köra omkring med dessa kopior av polisbilar.

Poliserna vet förstås att det inte är olagligt att köra omkring med en sk falsk polisbil. Men dom väljer ändå att trakassera ägarna. Tycker det är dåligt av svenska polis att spela överförmyndare genom att själva inte följa svensk lag, att trakassera vanliga svensson är förstås inte okey och absolut olagligt. I tidningen så kunde det stå så här:

 Den hemmamålade polisbilen irriterar den riktiga polisen i Helsingborg så mycket att ett brev nu skickats till justitiedepartementet med begäran om lagändring.

– Vad ska allmänheten tro? Betänk att någon blivit rånad eller misshandlad, rusar ut och stoppar första bästa polisbil för att få hjälp. Vem möter man då? Jo, tre yrkeskriminella som bara garvar och kör vidare." skriver gruppchefen för trafikpolisen i brevet.

 Det är inte första gången som falskskyltade polisbilar synts på vägarna. Den senaste i raden är en Volvo V70 som på senare tid synts i polisområdet i nordvästra Skåne.

Bilen är identiskt tejpad med polisens blå och neongula färgfält och omöjligt att skilja från en riktig polisbil. Volvon är dessutom utsmyckad med riksvapnet och texten "POLIS".

Men polisen har insett att man inte kan ingripa och stoppa det falskskyltade fordonet.

I lagen finns nämligen inget som förbjuder privatpersoner att köra runt i falska polisbilar. Rättsväsendet har redan prövat liknande fall och kommit fram till att det är okej så länge man inte utger sig för att vara polis eller försöker göra polisens arbetsuppgifter.

Fick köra vidare

Den falska bilen stoppades i början av november, skriver Helsingborgs Dagblad, i fordonet satt då tre personer som var kända av polisen sedan tidigare.

Men den skrattande trion tilläts köra vidare till polispatrullens stora förtret. Det fanns inte stöd i lagen att ingripa eller beslagta den falska polisbilen.

Händelsen har nu fått gruppchefen för Helsingborgs trafikpolis att i ett brev till justitiedepartementet föreslå en ändring i lagen. Polischefen tycker inte det är rimligt att allmänheten ska behöva luras på det här sättet.

Tilltron försvinner

Det hela riskerar att urholka allmänhetens tilltro till den riktiga polisen, menar polischefen.

– Vad ska allmänheten tro? Betänk att någon blivit rånad eller misshandlad, rusar ut och stoppar första bästa polisbil för att få hjälp. Vem möter man då? Jo, tre yrkeskriminella som bara garvar och kör vidare.

Eller:

– Betänk att allmänheten vaknar på natten av att rutor krossas, tittar ut och ser att man har pågående inbrott i sin parkerade bil. Ut ur bilen kryper en "polis" som hoppar in i en "polisbil" och försvinner från platsen.

Uppmanar anmäla

Även om polisen är bakbunden uppmanar Richard Glantz, kommunikatör för polisområdet Nordvästra Skåne, att anmäla om man misstänker att en polisbil är falsk.

Polisen inser att allmänheten har svårt att avgöra vilka polisbilar som är äkta respektive falska.

– Det är svårt att avgöra. Men en riktig polisbil får använda blåljus och siren för att skapa fri väg vilket inte de falska bilarna får, det kan vara bra att veta, säger Richard Glantz till tidningen.

 Skälet till att det inte har gått att straffa dem är en dom i Svea hovrätt som slagit fast att det visserligen är olagligt att utge sig för att vara polis, men att det inte bryter mot lagen att enbart köra omkring i ett polismålat fordon.

– I alla andra fall är det olagligt att utge sig från att komma från en myndighet. Det har varit en lucka i lagen, säger Stefan Gustafsson.

Nu kan det bli ändring på det. Ett förslag på förbud för att köra en falsk polisbil har lämnats till regeringen efter en utredning. Lagändringen är tänkt att skydda polisens kännetecken. Det föreslås bli olagligt att använda polisens symbol, ordet polis och larmordningar på bilar som inte är polisbilar.

Stefan Gustafsson välkomnar förslaget.

– Det är ett efterlängtat förslag och det är mycket positivt att det har blivit behandlat och kommit upp som ett lagförslag.

 Har någon blivit drabbad av de falska polisbilarna?

– Jag är helt övertygad att människor blivit konfunderade av det här. Polisbilen är en symbol och det märker vi bland annat på vilken påverkan polisbilen har i trafiken. Den är viktig för oss, den är vårt arbetsredskap, säger han.

Bilen som Mehdi Seyyed körde omkring med låg ute till försäljning på Blocket i mars. 599 000 kronor begärdes utav ägaren.

Förbudet föreslås gälla från våren 2016. Speciella tillstånd ska gå att fås vid till exempel filminspelningar.