Jagar ett rattfyllo!

Jag tankar alltid vid en bensinstation nära mig vid Wieselgrensplatsen. Det är en OKQ8 som ligger där. När jag är där inne och pratar med en av killarna som jobbar där så är det en kille som vill tanka sin bil. Man får gå in och förskottsbetala om man inte ser pålitlig ut, eller om man inte är en känd kund där. När han kommer in för att betala så upptäcker vi att han är kraftigt berusad.

Killen bakom kassan säger, ”han skall väl inte köra”. Jag kollar samtidigt ifall han har mitt telefonnummer ifall han behöver ringa polisen. Jag säger åt killen att jag kan åka efter honom. Så ge polisen mitt nr så säger jag vart han åker. Killen skrev upp mitt mobilnummer.  För jag tänkte köra efter killen. Rattfyllot sätter sig bakom ratten.  Jag säger åt killen bakom kassan att ringa polisen

Och samtidigt så går jag ut direkt till den lastbilen som jag kom dit med. Jag kör iväg innan killen hinner köra iväg. Jag kör över gatan och ställer mig på andra sidan av bensinstationen. Jag väntar in för att se åt vilket håll killen tänkte köra.

Jag ser att bilen kommer runt macken och ställer sig vid korsningen.  Dom kör mot centrum. Jag kör då på en väg som går på insidan av den vägen som rattfyllot kör. Jag får gasa på eftersom han kör på en större väg. Jag vill ju inte förlora honom. Ganska snabbt så ringer polisen upp och frågar åt vilket håll han kör. Jag säger att han är vid Vågmästareplatsen och kör mot centrum.

Jag får gasa på och när jag närmare mig en annan korsning längre, och så har jag rött ljus där också. Jag kör på rött ljus och svänger vänster för att komma till korsningen som rattfyllot har passerat. Dom kör vidare mot centrum när rattfyllot närmar sig Backaplan 300 meter längre fram.

Jag har polisen hela tiden i telefonen och ledningscentralen säger att en polisbil är på väg. Jag säger hela tiden hur långt dom har kommit. Och om dom stannar vid ett rödljus så säger jag åt vilket håll bilen står riktad åt. Dvs vart dom är på väg. Det komiska är att det ligger en polisbil vid Vågmästareplatsen där vi precis har passerat.

Rattfyllot passerar Hjalmar Brantingsplatsen och Frihamnen. Då vet man att dom är på väg mot centrum vilket jag talar om i telefonen. Eftersom jag kör lastbil så vill jag inte ligga för nära. Jag vill ju inte att dom skall förstå att det är jag som kör efter dom. Jag får ligga så långt bak som möjlig men ändå så nära att jag kan se åt vilket håll dom skall åka.

Dom kör över bron som går mot centrum och dom lägger sig i ett körfält som att dom skall köra mot gasklockan efter bron. Jag talar om detta för polisen. Nu ser jag hela bron när jag kör och ser att det kommer blåljus på bron. Polisbilen är ca 800 meter bakom och kör över bron. Jag kör efter rattfyllot  när det blir grönt och dom stannar vid ytterligare ett trafikljus som går mot gasklockan.

Jag säger till polisen i telefonen att dom står så att dom kör mot gasklockan. Samtidigt så svänger jag åt vänster så att dom inte skall koppla ihop mig med polisen när dom blir tagna. Det är tre körfält vid trafikljuset och dom ligger i det mittersta. Det körfältet och det vänstra går båda mot gasklockan och ut på leden. Körfältet till höger går mot centralstationen och centrum.

När jag svänger så ser jag att polisenkommer med blåljus och sirener och kör mot trafikljuset. Det är rött ljus vid korningen. Där står nu i mittfältet rattfyllot och ytterligare en bil till vänster om rattfyllot. Jag ser att dom flyttar på sig och gör plats som att polisen skall åka förbi. Polisen åker förbi. Och jag säger i telefonen att dom kör förbi den misstänkta. Samtidigt ser jag att det kommer även en polismotorcykel med blåljus på. Jag tänker att hon i ledningscentralen hinner säga till så att han kan stoppa bilen.

Men även han kör förbi. Efter en stund så vänder polisbilen och det är ca 400-500 meter innan dom kan vända borta vid trafikljuset vid gasklockan. När dom kommer tillbaks så har bilen försvunnit. Rattfyllot hade en himla tur som klarade sig. Det visade sig att när jag sade att dom stod så att dom skall köra mot gasklockan så trodde polis i ledningscentralen att det var närmare gasklockan.

Polisen cirkulerade en liten stund i området utan att hitta bilen. Dom hade fått bilnumret av bensinstationen.  Jag tycker att man skall rapportera så fort man ser en alkoholpåverkad person sätta sig bakom ratten. Man vet aldrig vem som kan bli överkörd.

Har en god vän dom har en killkompis vars barn dog när hon var 3 år gammal. Hon lekte och det var en alkoholist som backade över henne så att hon låg under bilen. Och hon släpades med och dog. Det är tragiskt.