Min polisjacka!

Jag har gjort 2 styckna polisjackor, först så gjorde jag en rysk polisjacka och bak på ryggen står det då på ryska "polis", men eftersom det är ryska bokstäver så ser det mer ut som anc för en svensk person.

Det beror ju på att ryssland har det så kallade ryska alfabetet som är en variant av det kyrilliska alfabetet och består av 33 bokstäver. På ryggen är det förstås reflexbokstäver.

Jag köpte polismärken i Moskva och bad en syaffär att sy på två st av dom på varsin arm, det ena märket var från vilken by polisen antingen jobbade i, eller kom ifrån. Och även ett bröstmärke med ryska flaggan på bla.

Och sedan så gjorde jag även en Ukrainsk polisjacka. Det är den som är med på bilden här. Och den har även den reflexbokstäver på ryggen och sedan två st original polismärken på ärmarna.
Jag gjorde dessa eftersom jag dels inte vill ha samma kläder som alla andra, och sedan för att jag lär mig ryska. Dessa jackor gör att man får träffa på personer som pratar ryska, Ukrainska eller om någon känner igen bokstäverna så kan dom tex vara från balkan och liknande.

Ibland så blir man förväxlad som om man vore en parkeringsvakt. Och ibland som att man är en krogvakt eller vakt på någon ställe över huvudet taget. Personer har tom frågat mig om det är okey att komma in på ställen. Och det är ju klart att dom får komma in.

Jag har haft med mig den ryska polisjackan i Ukraina ca 3-4 gånger. Och det har varigt en upplevelse kan man säga. Jag gör inte om det i varje fall. Det är ju krig mellan ryssland och Ukraina under dena tiden.

När jag var i Ukraina en gång så var jag ganska när kriget, då jag såg vaktposteringar. Då var jag bara några kilomter från Dnepropetrovsk. Och det var i den staden som soldaterna kom från kriget med buss. 


Det hade varigt några som tittar lite extra på jackan. Den är ganska lik originalet. niproperzinsk som ligger ca 25-30 kilometr bort så kom det ett par soldater som var i full krigsmundering. Dom hade precis krigat mot Ryssarna nära gränsen ca 100 kilometer längre bort där Donetsk ligger.

Jag tänkte att om en enda Ukrainsk soldat komer att prata med mig nu så kommer säkert alla andra och vända sig om också och då lär det bli ett jävla liv. Här spelar det ingen roll att man har tränat kampsport hela sitt liv. för här kommer soldater som har krigat och sett sina vänner dö av Ryska bomber och kulor.

Och som själva får sätta sina liv till att försvara sitt land. Riktiga mär med andra ord.
Jag blir förvånad. För inte en enda soldat titta mot mig. Eller ens reagerar på jackan. Det är som att man vore osynlig.

En annan gång var jag i Ukraina. Det var efter detta och kriget fortsätter att skörda offer. Jag är i huvudstaden och någon lägger märke till jackan då och då. Och annan frågar mig också och vissa förstår man ju inte heller eftersom många inte pratar Engelska.

En kille på restaurang blev upprörd när Ukrainska vänner satt bredvid mig, Han började prata med vännerna, och dom svarade tillbaks, jag sade till honom på engelska att ringa polisen om han har några problem. Tror dock inte att han förstod engelska.

Det värsta tillfället efter detta var när ett helt gäng lade märke till jackan. Dom kom fram till mig och ställde sig runt mig. Dom frågade förstås ifall man pratade ryska och frågade även varifrån jakan kom. Jag tyckte att det var enklast att säga att den kom från en filminspelning. En kille ville tom skära bort märken med en kniv. Jag sade till honom att låta bli och putte bort kniven.

En av killarna säger att han är polis och visar en typ av legitiomatio. Jag tittar på det och säger att han är inte polis. Då skrattar en av killar och förstår att jag hade kommit på lugnen. Han säger då att han är militär och jag säger att det kan ju stämma.
Då vill dom att jag följer med dom till en polis. jag förstår ju att det är bättre för mig att jag är med en polis än med dessa killarna.

Dom vill att jag går under en tunnel och jag ajg säger att det gör jag inte. jag tänker att skall dom slåss så är det bättre för mig att vara på markplan är i underjorden. Då väljer dom att gå rakt fram för att komma mot en polis lite längre bort. Dom pratar med polisen och visar mina ryska polismärken.

Jag förstår ju att dom inte gör något när en polis är i närheten så det var bra för mig. Efter att polismannen har sett mitt pass så får jag gå bort till Hotelet som inte ligger mer än 200 meter bort. Dom säger åt mig att inte använda jackan mer. Man förstår dom eftersom det pågår ett krig och dom kan ha släktingar eller vänner som dör.


En gång när jag var i Kremenchuck som ligger ca 28 mil från Donetsk och kriget så bodde jag på ett hotel i staden. Jag vaknade vid 10 tidien på morgonen av att flyglarmet gik. När alla springer ner mot skyddrummen så tar jag upp min mobiltelefon och ställer mig nära fönstret och börjar filma.

Det blev en bra film, en bit in på filmen hör man bombplanen susa förbi.Och jag lade upp detpå youtube. Nu är det uppe i över 1480 visningar.