Belarus Diktaturland!

Vitryssland eller Belarus som är ett av två diktatorländer som finns kvar. Man kan tycka att diktatorstyrda länder är dåliga. Men det jag som turist har sett tycker att det är bra. Och då poengterar jag alltså det som jag har sett. Har ju inte sett allt. 

Det finns nästan inget klotter i landet, så det finns inte en massa sk bögungar som springer omkring och klottrar och som inte har fått en uppfostran från sina föräldrar. Sedan upptäkte jag att när man skall gå över vägen så är det nästan ingen som går på rött ljus. Dom väntar tålmodigt även om det är sent på kvällen och inga bilar ute. Man går helt enkelt inte på röd gubbe här. 

Innan man går ut på övergångstället så är det ett område framför trottoarkanten på ca 50 cm som man oftast inte står på heller. Man ser väldigt ofta poliser här. Ivarje fall i storstäderna. Brest som jag är i är inte så stor men räknas ändå som en större stad. Ca 330 000 invånare. Jag var själv ute och gick en kväll och promenerade då jag tycker att det är bra att röra på sig och även nyttigt för kroppen.

Sedan så ser man ju så mycket mer. Jag tänkte att om jag skulle ta en genväg över stora vägen. Men så tänkte jag att det kommer säkert någon polis om man gör det. Det tog max 3-4 minuter så hade det kört förbi 4 polisbilar. Visserligen så åkte dom två och tv efter varandra i bilarna då. Men dom hade garanterat velat stanna mig om jag hade gått över vägen.

Sedan måste jag säga att polis här är otroligt rättvisa och bra. Efter en insident som jag inte kommer att gå in på så måste jag verkligen ge dom högsta möjlig poäng, vilken service, och vilken nivå  på servicen dom erbjuder. Helt underbara poliser. Eftersom jag gärna tar hand om mig själv och klarar av att försvara mig så tackade jag nej till deras erbjudande att få poliseskort till mit hotell. 

Det är också otroligt rent runt omkring på gator och torg. det är nästan så att man inte ser några cigarettfimpar ibland nästan. Det ser ut som att dom har haft städhjälp varje dag på gator och torg eller vart man än nu tar vägen.

Det är också billigt att både äta ute och att handla här. Kaffe i centrum och något till kostar ca 10 kronor. Att åka buss kostar mellan 2-3 kronor. Taxi ca 16 kronor till max 32 kronor för max 2 mil ca. Åker man taxi så långt som 32 mil kostar det endast 1000 kronor. Bensinen kostar 4 kronor per liter. 

Dom är lite gamalmodiga här dock. Det är väldigt viktigt hur man klär sig, precis som i Ukraina och Ryssland. Man skall ha kläder som passar ihop och absolut helt rent. Får inte vara något litet hål någon stans, eller smutsigt.

Och spotta på marken det gör man bara inte här, något som jag uptäckte det var att är det varmt ute och man går i t-shirt då ser invånarna direkt att man är turist. Likaså om man knyter jackan runt midjan. Då är det en turist till 100 procent. En riktig Belarus-medborgare håller jackan hängande runt underarmen. 

Det känns dock skönt att vara miljonär när man är här. Svensk valuta skall man dubbla med 2250 gånger nästan för att få deras valuta. Så 10 000 i deras valuta är lika myket som 4 kronor.