Vi har det bra i Sverige!

Jag tror att vi är lite bortskämda i Sverige eller så är det andra länder som är motsatsen. Dvs att dom utnyttjas. Jag har varigt i Ukraina ca 8 gånger under en 3 års period och har sett hur dom lever.

Dom sliter för nästan inga pengar alls. Jag har träffat personer som får en lön på ca 3000-3500 svenska kronor per månad.

Det är klart att det är helt andra löner där och helt andra hyror och matkostander. Men det är ändå en stor skillnad när man märker att dom inte har det lika bra som oss i Sverige och inte ens är i närheten.

Ser man tex hur husen ser ut i Ukraina, Ryssland, Belarus så ser många ut som rena rivningshusen. Det är klart att det är bra att man har någonstans att bo. Jag menar bara att standarden är så stor i skillnad.

Ser man på vägarna hur dom ser ut så är det också stor skillnad mot andra länder. Man kan ju undra vem som tar alla pengar i dessa länder. Det verkar som att det inte räcker att ha några miljoner på sina egna konto utan vissa vill ha miljarder.

Jag har dock aldrig sett så många lyxbilar som i just dessa länder. Och då speciellt Ukraina. I Kiev som är huvudstaden ser man lyxiga bilar hela tiden. Ibland även med livvakter. Att ha privata chaufförer är vanligt om du har en lyxig bil.

Och då är det inte bilar som är några år på nacken. Utan många hr dom senaste modellerna med dom starkaste motorerna. Och tonade rutor har dom alla. Det måste gå bra för Mercedes, Bmw och andra som säljer dyra stora modeller.

Det var lite extra roligt när man ser en ny BMW Alpina B12 i just Ukraina. Att se en sådan i verkligheten var något speciellt. Sedan såg man även en Maybach i Moskva.

Det finns dom som jobbar för 900 svenska kronor per månad. Rena slavlönen. Jag frågade hur det kom sig att dom tog det jobbet. Svaret blev ”tar inte jag det så tar någon annan det”.

Detta var visserligen 2,5 år sedan, men visar ändå hur stor skillnad det är. Dom som tjänar 3000-3500 svenska kronor per månad har ju knappast råd att åka utomlands. Eller råd att ha bil. Inte heller råd att unna sig något extra. Måste tänka på vad personen köper och verkligen snåla.

Jag förstår att många försöker ta sig till väst och andra rika länder. Vi i Sverige har verkligen blivit bortskämda med en bra standard. Vi har en hög skatt. Men vi får också otroligt mycket för pengarna. Är man en ensamstående och har jobb så levar man trots allt ganska bra.

Sedan beror det förstås på vad man prioriterar. Man vill ju inte höra personer som gnäller på hur dåligt dom har det och sedan så röker dom eller dricker alkohol ofta. Tänk på vad ni använder pengarna till innan ni gnäller.