Katolsk kyrkor

När jag är utomlands och reser så försöker jag titta runt på sevärdheter så mycket som möjligt. Även kyrkor. När jag var både i Ukraina och Vitryssland så fick man inte gå kille och tjej tillsammans.

Man fick absolut inte hålla varandra hand i hand. Man fick inte hålla händerna i fickorna. Man får oftast inte ta foton inne i kyrkan. Jag bad dock om lov och fick lov att ta ett foto. Ibland så får man inte ta med blixt men det är alltid bra om man frågar innan ifall det inte är skyltat.

Kvinnor och tjejer skall oftast skymma håret och får oftast inte ha korta kjolar. Det finns att låna schalar för att skyla sig. Man bör även iaktta tystnad inne i kyrkan. Det innebär förstås inte att man behöver vara helt tyst men lika tyst som inne i ett bibliotek. Inga störande ljud med andra ord.

Är det gratis att gå in så finns det oftast att man får lämna ett litet bidrag om man vill inne i kyrkan eller i anslutning till kyrkan. Dock så ger jag aldrig pengar till tiggare som använder kyrkorna som lockbete för att man skall skänka. Det kan ibland stå ett flertal tiggare utanför större kyrkor.

När jag var i Vitryssland sist så var det tom en tiggare som följde efter mig och försökte tyst att fråga om lite pengar. Jag svarade honom på ryska att jag inte förstår och visar inte direkt att jag är intresserad av att prata eller vilja förstå och då brukar dom inte fortsätta prata.

En gång var det dock en som frågade om jag pratade engelska. Då svarade jag nej på ryska.