Sprit från Tyskland!

Tidigare har man hört och läst om folk som åker till Tyskland och köper öl och sprit och vin. Regeringen gillar förstås inte det. Det blir ju inga skattepengar. Därför så har även tullen satt in extra resurser ibland för att ta fast så många som möjligt.

Men ett tv program bad en kille vid namn Erik att åka och hämta 1000 liter sprit i tyskland. Ett inköpspris på ca 45 000 kronor. Och killen är ensam genom tullen. Och får åka vidare. Då skall man veta att tullen innan har stannat många som köper i tyskland.

Detta går då att läsa från Tullverkets hemsida.

Mängden alkohol är inte ensam avgörande vid bedömningen av om alkoholen är avsedd för privat eller kommersiellt ändamål. Tullverket gör en helhetsbedömning av omständigheterna. Förvaltningsdomstolarna har dock i flera avgöranden uttalat att mängden alkohol är en viktig omständighet vid bedömningen av om alkoholen är avsedd för privat bruk.

Till ledning för bedömningen utgår Tullverket från följande referensnivåer,

  • 10 liter spritdrycker
  • 90 liter vin
  • 110 liter öl

Och så här skriver dom om Eriks inköp av sprit från Tyskland.

 Här för Erik in 1 000 liter sprit i Sverige

”Provkör lagen” i nytt program på TV3

I det nya programmet ”I lagens namn” testar Erik Ekstrand att ta med sig 1 000 liter sprit genom tullen till Sverige.

Och han var redigt nervös när han närmade sig gränsen.

– Jag visste inte exakt vad konsekvenserna skulle bli om de trodde att det var smuggling. Vad händer då? Blir det rättegång?, säger han.

I kväll sänds pilotavsnittet av TV3:s nya program ”I lagens namn” med expolisen Hasse BronténErik Ekstrand och Tove Norström som programledare.

Eriks roll är att testa var gränserna går – vad är lagligt och vad är olagligt?

– Det handlar lite om att provocera de som ska upprätthålla lagarna. Provköra lagarna helt enkelt, säger Erik.

Ett exempel är när han åker till Tyskland och köper 1 000 liter sprit, som han sedan ska ta med sig in i Svergie.

Köpte sprit till resten av sitt liv

I lagen står det att man får köpa med sig hur mycket sprit som helst, så länge det är för personligt bruk. Men vad som faktiskt är personligt bruk kan vara svårt att avgöra.

– Tullens uppgift blir ju nästan omöjlig. Åker du ofta här? Har du ekonomi för det här? De kan ju använda sig av bäst före-datum, att så här mycket hinner ingen dricka upp själv innan det går ut, säger Erik.

För att kunna styrka att alkoholen var för personligt bruk köpte Erik bara ren sprit, som inte hade något bäst före-datum. Han räknade dessutom ut hur mycket sprit svensken dricker i genomsnitt per år och sedan hur gammal han kommer att bli, enligt medellivslängden. På så vis kunde han säga att han köpte sprit som skulle räcka livet ut.

”Jag ser inte seriös ut”

Trots att Erik kände att han hade lagen på sin sida ville han ändå stämma av med Tullverket innan sin färd. Men han fick inget klart svar.

– De sa att de skulle göra en bedömning på plats om jag var en seriös typ och det vet jag att jag inte verkar som. Jag har ju det emot mig lite grann, säger Erik.

Innan Erik rullade över Öresundsbron bytte han om till kostym.

– Det var väldigt nervöst att åka med det genom tullen, säger han.

– Jag visste inte exakt vad konsekvenserna skulle bli om de trodde att det var smuggling. Vad händer då? Blir det rättegång?, säger han.

Stod för spriten själv

Erik åkte aldrig fast för smuggling. Tullverket sa att de hade andra saker att prioritera när han ville dra sin historia.

1 000 liter sprit fick följa med in i Sverige.

Vem hade fått stå för det om du hade åkt fast, du eller tv-produktionen?

– Det är ju jag. Jag kan inte åka och köpa tusen liter sprit och låta tv-produktionen betala för det. Då är det ju inte personligt bruk. Då hade jag åkt på den smällen. Samtidigt hade jag blivit så vansinnig att det nästan hade varit värt det, det är ju en omöjlig lag att upprätthålla. Det är superluddigt.

”Läskigt utan Mackan”

Erik har vanligtvis setts i tv-rutan ihop med Mackan Edlund, men i mars gick deras kontrakt ut med TV6, som valde att inte förnya det.

Erik säger att han saknar Mackan vid sin sida.

– Det är väldigt ovant och lite läskigt. Det är väldigt tryggt att ha en vän som man kan lita på på jobbet, säger han.

– Det är väldigt konstigt, ibland kan jag nästan höra hans röst på inspelningarna. Jag kan säga saker, som kanske han hade sagt om han hade varit med, för vi har jobbat ihop så mycket.

”I lagens namn” sänds i kväll klockan 21 på TV3.