Visum i Belarus

Det är verkligen invecklat med att skaffa visum när man skaffar det första gången. En gång när jag tittade på resa till Ryssland och läst om hur mycket man skulle göra för att få visum så struntade jag i att resa dit.

Sedan efter en stund när man hade beslutat sig för att resa till Ryssland så var det besvärligt att ordna med visum. Nu finns Visumcentralen i Göteborg och det underlättar. Men det är mycket man skall göra för att få ett visum.

Man måste ha en försäkring, ta foto, fylla i lite papper, visa intyg på resan och på boendet. Och på boendet skall man även få ett intyg ifrån. Och allt kostar förstås pengar.

Visum har dom oftast pga att länderna vill ha kontroll på vilka som kommer in i landet eller så vill dom se till att dom verkligen har någon som betalar för deras uppehälle. Och även för att se till att ingen flyr till ett land md bra förhållanden.

Nu när jag reste till Vitryssland så får man ansöka om visum, ha en inbjudan, fylla i papper, ta passfoto, ha en försäkring, och även fylla i ett migrationskort som man oftast fyller i inne i flygplanet.

Har man väl gjort ett visum en gång så är det mycket enklare när man vet exakt vad som behövs och det upplevs inte längre som så besvärande. detta tror jag beror på att man vet vad som skall göras och man vet framför allt att man inte missar något.

I Belarus skall man efter att man har kommit till sin stad och någon eller några dagar efteråt få sina stämplar i sitt imigrationskort. Då får man ta sig till ett speciellt kontor i staden och även ha med sig någon som kan legitimera sig.

Man går först till en kassa, får en blankett och sedan till nästa kassa, betalar ca 25 kronor och sedan skall man till banken och där få en stämpel och betala lite till. Sedan tillbaks till kontoret och gå till en kassa, dom fyller i lite uppgifter. Och sedan går man tll ytterligare en kassa. så 4 kassor sammanlagt och ett bankkontor.

Men det roligate var nnästan när jag hade packat min väska så hade jag lagt i ansökningen i den och sedan checkat in den på flygplatsen. När jag kom till flygplatsen så pratade jag med en tullman och sade att jag hade mina papper i min ryggsäck.

Dom lät mig då gå förbi passkontrollen med 1 vakt för att gå och hämta mina papper. Väl utanför passkontrollen så har jag en kamera runt min hals. Det är en systemkamera. En av passkontrollanterna tittat på min kamera och säger åt mig att inte filma. jag säger att den inte är påslagen. 

Detta är färmodligen mot reglerna det som dom gör. Själv tycker jag att det är otrolig bra service. Jag får förstås visum och allt är okey.

Regeringen i Belarus har även gjort en bra sak. Dom byter ut sina sedlar eftersom dom hade så mycket nollor i dom gamla sedlarna. 50 000 belarus rybler är 20 kronor. Så nu är valutan istället 5 belarus rybler.

Och det roliga dom har gjort är att sedlar och mynt ser ut som Euro. Exakt kopior på det förutom att dom har en belarussymbol på mynten. Väldigt smart att stjäla ett system som redan är färdigtutvecklat och uttänkt.

Nu fanns det inga bilder på Google så jag fick ta en bild själv. 5 belarus rubel ersätter alltså 50 000 rubel som är ca 20 kronor.

Och 50 belarus rubel ersätter 500 000 belarus rubel som är ca 200 kr.