Skyddsvakt del 2!

När jag är i Vitryssland med min jacka där det står skyddsvakt och är även ett skyddsvaktmärke på höger arm. Då synns man ganska bra. Det är märken lite överallt på den som jag har skrivit om innan. Har text tex på alla armar, på bröstet 2 märken. Många tittar lite extra om inte annat för att det står skyddsvakt på ryggen. Det är ju nästan bara poliser och väktare som har just reflexbokstäver.

Så när jag är i ett tivoli i Brest i Vitryssland så kommer det fram em kille som jobbar på tivolit och frågar mig om detta. Han pratar ryska så jag säger på ryska att jag inte pratar så mycket ryska. Då frågar han mig om jag pratar engelska. Och jag säger ja. Han frågar då vart jag kommer ifrån. Och jag svarar Sverige.

Han pratar då vidare i sin mobiltelefon och upprepar det som jag har sagt. Dom kanske var oroliga ifall man var från någon myndighet. Jackan ser ju även lite myndighetsaktig ut.

Likadant vart man än går så får man uppmärksamhet. Nu har jag inte på mig jackan för att få uppmärksamhet utan för att dom andra två polisjackorna jag har är ännu värre att ha på sig här i vitryssland. Det står polis på båda fast den ryska står det DPS "ANC" med ryska bokstäver. Och det är ryska trafikpolisen som har det på sina jackor och västar.

Sedan på den andra jackan står det "Milizia" om man növersätter det till någorlunda svenska. Det är den ukrainska militärpolisen. Och att ha den jackan i Vitryssland skulle inte alls vara trevligt. Inte speciellt länge i varje fall.

Det är i varje fall väldigt billig här i Vitryssland. En halvliters coca-cola 4 kronor, kaffe på cafe 4-8 kr, Blåbär ca 6 dl 8 kronor, Jag köpte en mobiltelefon med plats för 3 simcard, dessa finns ju inte i sverige. Pris 230 kronor. Glass 4 kronor, Buss inom staden 2-3 kronor beroende på typ av storlek på buss. Bensin kostar lite över 4 kronor per litet.

Den större bussen kostar 7000 vitryska rubel vilket är under 3 kronor. Den lilla minibussen med plats från 12-18 personer kostar 4500 vitryska rubel vilket är under 2 kronor. Taxi inom staden ca 6-14 kilometer pris 40,000-60,000 vitryska rubel vilket är mellan 16-24 kronor. Och som jag har skrivit tidigare att jag åkte taxi mellan Brest och Minsk som är ca 400 kilometer. Pris 1000 svenska kronor.

Det är dock helt otroligt vilken respekt trafikanterna har för dom gående. Rena drömmen att gå över ett övergångställe här. Bilarna stannar bara dom ser att man kommer gående. Och lämnar mer än gärna företräde till dom gående med stor respekt.

Skulle vara så överallt igengtligen.