Olycka på Älvsborgsbron!

Jag skulle köra hem en kille som bor inne i centrum. När jag kör upp mot Götaälvbron så kör jag mot Hisingen och då blir det åt fel håll. Jag säger till killen att jag vänder på andra sidan bron och kör hem honom igen.

När vi kör på andra sidan bron så kör man under bron och kommer upp på bron igen. Det är tre filer på bron. Vi ligger i mittenfilen men byter till vänsterfilen. I vänsterfilen så är det ett litet räcke i plåt mellan körbanan.

Detta pga att dom bygger och renoverar på bron. Dom har det för att kunna skifta trafiken så att dom kan välja från vilket håll det skall vara tre körfält som skall vara öppna.

När vi hade kört ca 100 meter innanför räcket så blir det stopp i trafiken åt vårt håll. Efter en stund så stänger man av motorn eftersom det inte rör sig så mycket som en meter. Och vi kan inte lägga oss i mittfilen som är till höger eftersom vi har ett järnräcke som skiljer körbanorna åt.

Polaren bredvid kollar i sin mobiltelefon och får reda på att det har hänt en trafikolycka på Götaälvbron. Det står att dom räknar med ca 1,5-2 timmar innan det blir klart och trafiken kan åka fritt igen. Klockan är nu lite över 16,00.

Jag tittar bakåt i trafiken och ser att det inte finna några tunga fordon bakom oss i vårt körfält. Eftersom jag har med mig jackan där det står skyddsvakt på ryggen. Och på bröstet ett liknande polismärke och ett märke med skyddsvakt. Och även ett märke på höger arm med ett polisliknande märke. 

Då tänker jag att någon måste ju agera och min tanka är att backa ut bilarna så att vi kommer ut. Att sitta fast i trafiken i minst 2 timmar är inte så roligt. Jag går ner mot trafiken och pratar med alla som har öppnat dörrarna eller har dragit ner rutan. För det är väldigt varmt ute och det blir varmt i bilarna.

Jag säger att alla bilarna kommer att backa så att vi kommer ut. Jag säger också att det blir minst 2 timmar sittande i kön annars. Många säger att det låter bra att dom kommer att backa ut.

Efter ca 100-120 meter så tar järnräcket slut. Jag ställer mig i vägen för bilarna som kommer åkande långsamt i mittfilen och visar att bilarna i filen längst bort skall ut. Alla lyder eftersom dom ser jackan jag har på mig.

Jag låter varannan bil åka och varannan gång får jag släppa in en bil från körfältet som är blockerat. Alla backar och det går bra.

Ibland så låter jag det åka förbi några bilar eftersom vissa backar lite långsammare. Men trafiken flyter på bra och alla lyssnar min minsta lilla vink.

Efter att ca 20 bilar har backat ut så ser jag att det står en bil bakom mig som inte rör på sig. Jag sätter ut en väg kona mitt i mitt körfält så att inga nya bilar kommer och kör in i min fil. Jag vill ju inte börja om från början igen med att dirigera trafiken.

När jag kommer upp till den bilen som står still så frågar jag om hon kan backa. Tänkte att man hade fått hjälpa henne annars.  Hon var så upptagen i sin mobiltelefon att hon inte hade märkt att det var helt fritt bakom henne. Hon backade och jag backade efter.

Det var en bil framför mig som inte backade men det brydde inte jag mig om. Jag ville själv komma ut. Det var enda anledningen till att man hjälpte till.

Jag kom runt och körde över bron. Såg att fyra bilar hade kört in i varandra. Jag körde hem kompisen och körde samma väg hem sedan. Nu såg jag att bilen som var framför mig tidigare på bron stod kvar och väntade.

Någon ”smart” jäkel hade också flyttat på väg konan som jag hade placerat ut så det var en ny kö bakom bilarna i det körfältet. ”Smarta folk”.

Nu var klockan ca 16,40 och det var inte fritt i trafiken fören ca 19,00 enligt tidningarna.

Så här stod det;

2016-09-08 16:26, Trafikolycka, personskada, Göteborg

På Älvsborgsbron har det inträffat en trafikolycka med 4 bilar inblandade.

Olyckan har skett i riktning in mot stan och bara en fil är öppen för trafik. Långa köer. Alla ska ha tagit sig ur bilarna men någon klagar på nacksmärtor.
Flera bilar måste bärgas.

Uppdatering kl 19:00. Olyckan avslutad och trafiken flyter på som vanligt igen.