Konfronterar tjuvar!

Jag är ute och kör bil och har lämnat av en kompis. Klockan är 2,20 på natten när jag passerar Götaälvsborgs bron. Det är väg arbete där så privatpersoner får inte promenera omkring vid bygget.

Det är förstås avspärrat och gående hänvisas till andra sidan bron. Det ligger saker över hela bron eftersom dom arbetar precis över hela bron.

När jag kör över bron så ser jag två killar som promenerar omkring vid bygget. Detta trots att det är avspärrat för allmänheten. Dom leder samtidigt var sin cykel och jag ser att dom vrider på huvudet som att dom letar efter något av värde.

Jag ringer polisen eftersom jag vet att dom inte borde vara där och eftersom jag vet att man bara går där med cykel ifall man är ute efter att stjäla något.

Efter att ha meddelat polisen så kör jag runt bron och parkerar bredvid bron vid ett par hus. Jag vet exakt vart jag skall gå för att komma till början på bron.

När jag kommer till brofästet och är precis vid början av bygget så ser jag en vit cykel mot vägräcket. Jag ser också en kille ca 40 meter framför mig som går längst ut mot bron. Killen som går stannar vid utkanten och jag hör ljud som om att dom antingen letar efter saker eller flyttar saker.

Jag ringer polisen igen. Jag har hukat mig ner mot räcket och hoppas att dom inte går ner mot brofästet för då lär dom se mig. Men skulle dom göra det så hade jag fått konfrontera dom.

Jag ser att dom är två stuckna och den andra killen går ner mot brofästet och jag ser framsidan och killen och tänker att han kommer snart att se mig. Och då hade jag tänkt konfrontera dom. Men när killen är ca 8 meter från mig så vänder han sig om.

Jag pratar med polisen samtidigt och jag får prata tyst så att dom inte hör mig. Jag kryper under staketet som jag har tryckt mig mot för att dom inte skall se mig ifall dom kommer närmare mig.

Det kör förbi en bil på bron som ser killarna så att bilen börjar tuta för att uppmärksamma att han har sett dom. Efter bara någon halvminut så ser jag att killarna kommer mot mig med varsin cykel.

En stor kille cyklar först och en smalare efter honom. Jag tänker att jag måste konfrontera dom nu innan dom cyklar förbi mig. Jag reser mig upp och frågar vad dom gör här. Samtidigt så går jag fram så att jag blockerar hela körbanan för dom.

Den stora killen som kör först får jag ta tag i hans styre så att han inte cyklar vidare. Killen svänger till med sin cykel och frågar vad jag sysslar med. Så får du inte göra säger han.

Eftersom jag har på mig min skyddsvaktjacka så tror dom att jag är från ett vaktbolag. Jag svarar att jag gör som jag vill. Och säger åt dom att dom inte får vara här på bygget. Jag frågar samtidigt ifall dom har stulit något.

Jag tittar runt på dom och ser att den stora killen har en plastpåse och att den lille killen har någon typ av midjeväska. Han har även ett järnrör som han säger att han har hittat där inne och som han säger att han kan lägga här på marken.  

Jag säger åt honom att han kan behålla järnröret. Den stora killen försöker samtidigt med en ursäkt om varför dom är där. Han börjar säga något om att några lampor som blinkar. Jag svarar honom att det är ett bygge och dom vet om att dom inte får vara där.

Och för att skrämma dom så säger jag samtidigt att vi har videobevakning på bygget och att vi har sett dom hela tiden hur dom gick från ena sidan av bron och att vi såg hur dom stannade till längst ner en längre stund.

Jag säger det för att skrämma bort dom och försöker säga att vi har dom under uppsikt så att dom inte återkommer. Samtidigt hör polisen precis vad jag säger. Sedan när jag märker att dom inte har något stöldgods på sig så låter jag dom få åka vidare.

Jag säger till polisen i telefon att dom inte hade något stulet på sig. Jag säger också att jag har på mig en vaktjacka och att det nog gjorde lite intryck på tjuvarna. Jag går en bit in på bygget för att se ifall man ser något som är uppbrutet eller något annat misstänkt. Det ser jag inte så jag säger det till polisen som då säger att dom inte gör något mer åt detta.

När jag är på bron så ser jag en bil komma åkande från hållet där jag har vaktat. Jag tycker att det är samma färg som på bilen som tutade åt tjuvarna. Jag tittat åt bilen för att se ifall dom ev vill något om det nu skulle ha varigt den bilen. Finns ju många mörka bilar. Dom visar inget tecken på att vilja något. Jag åker hem och skriver i min kära blogg.

Frågan är då om jag hade gjort likadant om jag inte hade haft vaktjackan på mig, svaret är absolut. Men det hade ju inte gett samma respekt gentemot tjuvarna som det gör när man har på sig jackan. Sedan har ju alla så kallade svensson rätt att ingripa. Även om inte många hade gjort det mot två killar mitt i natten.