Ankomst till Brest, Vitryssland

När man kommer fram till Belarus, ”Vitryssland” så får man först ansöka om visum om man inte har det färdigt.

Det är lätt att få och det går även snabbt att få det. Efter att ha betalar 90 euro så fick jag det. Ja, det är vad det kostar, det är ingen muta.

När jag mellanlandade i Österrike så beställde jag en taxi för att kunna ta mig från Minsk flygplats där jag landar till Tågstationen som ligger ca 3-4 mil bort. Jag hittade en taxi som kostade 21 euro till tågstationen och jag beställde en.

När jag var framme i gränskontrollen så kommer det fram en kvinnlig tullare och som frågar mig var jag kommer ifrån. Hon pratar ryska och jag svara att jag kommer från Sverige.

Hon frågar mig då något på ryska som jag inte kunde och hon pratar då på engelska och frågar mig hur mycket pengar jag har med mig.

Jag svarar att jag har 1500 euro med mig.

Då fick jag gå vidare. Utanför dörrarna skulle jag möta en man som jobbar på KLM. Han hade hjälpt mig att ordna med visumet så att allt blir rätt och även ordnar med en inbjudan. Jag mötte honom och gav honom 50 euro som tack för hjälpen.

Det är ju lättare att få hjälp nästa gång om man behöver det. Vi pratade och när jag förklarade för honom att jag skulle ta tåget från minsk till Brest så erbjöd han att han och hans son skulle köra mig till tågstationen.

Jag sa till honom att jag hade beställt en taxi men han tyckte att det var inga problem med att strunta i den. Så jag åkte med dom. När vi hade åkt en stund så ringde taxin och mannen som hjälpte mig från KLM pratade med taxin och därmed var det problemet löst.

Dom stannade till på en besinstation för att tanka lite och jag gav dom då 20 euro efter jag tyckte att dom skulle ha det för att dom hjälpte mig. Och det var ju också det som taxin skulle ha kostat.

När vi kom fram till tågstationen så hjälpte han mig att köpa en tågbiljett eftersom jag inte hade några vitryska rubel utan bara euro.

Tågbiljetten kostade bara 25 kronor att åka över 30 mil. Han förklarade att det kommer att stå på en tavla vilket spår tåget kommer att avgå ifrån. Och han visade mig tavlan. Nu var det över en timma kvar innan tåget åker så det hade inte kommit upp något om det ännu.

Han lämnade mig och jag svarade att jag klarar mig själv. Jag gick runt lite på tågstationen och tog även en kopp kaffe där.

När det sedan stod att tåget gick från spår 12 eller 6 för jag kan ju inte läsa ryska bokstäver så gick jag bort mot dom spåren. När jag kom ner i en tunnel så ser jag att det står tågets namn på n display. Jag går mot spår nummer 6 eftersom det var närmast. Där står inte det tåg som jag skall åka med. Så jag går vidare mot spår nummer 12. Och där står det tågets nummer och att det går mot Brest.

Nu är det så att tågspåren är utanför stationen så det blir ganska kallt att stå där. Så jag vet att jag hittar nu och kan gå in igen.

Jag går sedan mot tåget när det är ca 15 minuter kvar. Jag gissar att jag har vagn nummer 4 och sittplats 36 så jag sätter mig där.

Men efter en stund så kommer det en kille som säger att det är hans plats. Jag visar honom min biljett och han säger att jag skall sitta på stol nummer 30 som inte är så långt bort.

Jag sätter mig där. Där sitter en trevlig tjej som börjar prata med mig när hon märker att jag inte är från Vitryssland. Jag visar biljetten för henne och hon säger att jag sitter på fel vagn. Att det är vagn nummer 3 jag skall sitta i.

Jag väntar en stund och när det sedan kommer mer folk och när jag märker att tåget skall åka om 5 minuter så går jag bort till nästa vagn. Man vill ju inte vänta för länge så att man inte blir tvungen att gå ut och tåget precis kör iväg när man är utanför.

Jag hittar min sittplats. Det är otroligt obekväma stolar men tåget är otroligt modernt och väldigt tyst när det åker.

Det finns tom displayer inne på tåget som visar klockslag och vilken tid tåget kommer fram.

När jag är framme så tänker jag att jag skall ta buss eller taxi till Olga. Men hon möter mig på tågstationen och jag blir överraskad. Hon är otroligt vacker när hon möter mig. Vi tar bussen hem till henne.