Imigrationsintyg Bellarus

När man har ansökt om visum och väl kommit in i Belarus eller Vitryssland som det egentligen heter. Då får man även med sig ett litet immigrationspapper som man skall ha med i sitt pass.

Där har man fyllt i vad man heter i för och efternamn, nationalitet, varför man besöker Vitryssland, och hur många dagar, och var man skall bo, man får sedan efter ca 2-3 dagar i landet gå till en speciell myndighet som har hand om detta med visum.

Då måste man ta med sig en person som är från landet, och vi gjorde så att det kom en taxi och hämtade mig kl 14,05 jag hoppade in och taxin frågade vart jag skulle. Jag svarade att jag inte viste utan att personen som beställde taxi viste vart jag skulle.

Jag sade till honom att kör mig annars till Hotell Tourist. Detta eftersom det hotellet ligger mitt i centrum oh jag brukar fika utanför där. Jag tänkte att skulle han inte få tag i personen som beställde taxin åt mig och som viste vart jag skulle ka så vet åtminstone taxin vart han kan släppa av mig.

Taxin ringer upp och han sade åt mig att vi skulle åka till en adress. Det visade sig att vi skulle plocka upp en äldre tjej som skulle hjälpa mig igenom processen. När vi kom till hållplatsen där vi skulle hämta henne så var hon 5 minuter sen.

När hon sedan kom så åkte vi till kontoret där vi skulle ordna med pappret. När vi kom fram efter bara några få minuter så är det kö, en före oss. När det är vår tur så får man ett papper med sig som man tar med sig till en annan inne på kontoret.

Det innebär att man får gå några meter inomhus och komma fram till en annan som tar över ärendet. Där är det en före oss. Sedan när det är vår tur så får vi en stämpel i ett papper och betala 4 rubel som är 20 kronor. Jag tittar på taxametern på taxin och den står på 10 rubel som är 50 kronor.

Sedan skall man gå till en bank och betala en avgift. Vi tar taxin dit. Taxin får följa oss och vänta på oss överallt. När vi kommer fram till banken så är det en lång kö. Det är minst 14 personer innan oss. Vi får vänta ca 20-30 minuter.

Sedan när det är vår tur så betalar jag 21 rubler som är 105 kr. När jag går ut till taxin så står den mätaren på bara 14 rubler, alltså 80 kronor. Vi åker tillbaks till samma ställe som innan och får en stämpel på ett ställe. Sedan får vi gå till ytterligare en person på samma kontor och där är det kö.

Det är tre st innan oss. Och det hinner komma in ca 8 personer till som får vänta efter oss innan det kommer ut någon ur det kontoret. Då har vi stått och väntar i minst 20 minuter.

Sedan går det fort. Alla andra ärenden tar inte ens 1 minut. Och likadant för oss. Vi får en slutgiltig stämpel i immigrationspappret och är därmed klara.  Vi går ut till taxin och det har nu gått över 2 timmar sedan jag satte mig i taxin.

Vi kör hem kvinnan som hjälpte mig först. Sedan åker jag in till centrum. Och taxametern står nu på endast 17 rubler alltså 85 kronor. Trots att vi har haft den i över 2 timmar.

Nu har du visserligen stått still mest och det påverkar ju priset. Jag ger honom 19 rubler vilket är lika mycket som 95 kronor.

Jag sa sedan till Olga att vi får bjuda ut henne på middag pga att hon hjälpte oss.