En dag i Vitryssland!

En dag så hjälpte jag Olga att flytta. Det vara bara 200 meter att flytta. Jag bar hennes väskor som hon hade packat i. Jag gick väl en ca 10 gånger innan jag tog en paus och vi åkte in till centrum och åt. Sedan fortsatte jag några gånger till innan det blev mörkt.

Sedan när det var mörkt ute så gick jag några gånger till. Det kom även en kille som hon kände som skulle hjälpa mig att bära möblerna. Nu var det visserligen möblerat där hon flyttade in. Men vi bar med oss en tung bäddsoffa.

Killen som var med såg lite halvklen ut men jävlar vad dom är starka dom gamla ryssarna. Han orkade minsann. Bäddsoffan måste ha vägt minst 100 kilo och utan bärselar skulle vi bära ut den ur trapphuset ner en våning och sedan upp 3 våningar.

När vi var utanför det nya huset så ville ryssen skriva isär sidostöden för dom var verkligen tunga. Soffan måste ha varigt minst 50 år gammal.  Han fick isär sidoskydden och den vägde lite mindre men var ändå tung.

Sedan efteråt så bar vi ner 2 halvtunga enkelsoffor och ett skrivbord som var lätt.

Annars så ser en dag ut som alla andra nästan. Olga jobbar på dagarna så jag vaknar oftast upp ensam. Tar lite frukost. Tar sedan buss in till centrum. Beroende på vilken buss som kommer så får man gå lite olika vägar.

Jag har absolut inget emot att promenera. Och trots att taxi här kostar mindre in till centrum än vad vanlig kollektiv kostar i Göteborg så föredrar jag att åka mini buss eller buss. Minibussen har plats för 13 sittande personer oftast. Och sedan några som kan stå.

Medan en vanlig buss har plats för ca 33-35 personer som kan sitta och säkert lika många som kan stå. Den lilla bussen kostar 0,80 rubler ca 4 kronor. Och den stora bussen 0,40 rubler ca 2 kronor.

När jag är inne i centrum så tar jag en kopp kaffe på tt bra ställe. Det är i stort sett bara en cafékedja här som har bra kaffe. Så jag håller mig till deras två caféer här i Brest. Kaffe kostar under 10 kronor här.

Sedan brukar jag titta in i affärer, brukar kolla om det finns mobiltelefoner med 3 simkort i. Hittills inte hittat några. Men när jag var både i Ryssland och Ukraina så hittade jag telefoner med tre simkort i. Och jag vet att jag även hittade det i en affär här i Brest sist också. Fast det fanns inga kvar nu när jag var där.

Sedan brukar jag om inte Olga har internet hemma så brukar jag titta in på ett café när där jag brukar fika för att logga in på deras internet och kolla mailen till firman och även svara en på Facebook om det är något.

Sedan innan jag åker hem till Olga så brukar jag gå förbi saluhallen här i Brest och där säljer dom mest, färskt kött, kyckling, fisk, grönsaker och blommor. Man går runt och där pekar man på vad man vill ha och det är bra priser för oss som kommer från rikare länder.

Fisken plaskar omkring i deras plastbyttor som dom säljer direkt ur.

Brukar köpa kött och det äter vi nästan varje dag här nu. Alltid jag som lagar mat. Jag tycker att eftersom jag har tid och Olga behöver vila efter jobbet så är det en självklarhet att hjälpa till så gått man kan. Nu sist köpte jag över 1 kilo kött, gissar på 1,2-1,4 kilo för endast 50 kronor.

Det är förstås dyrt om man jobbar och bor här. Men inte för oss turister.

Det finns även en stor mataffär här där vi brukar handla och då storhandla. Första dagen så upptäckte jag att Olga behöver vissa saker i köket. Så jag köpte en visp, nya bestick för det fanns inga bestick som var speciellt bra för kött tex. Och även diskborste efter dom använder disksvamp här oftast.

Första dagen vi handlade så handlade vi även mat och vi handlade för över 1000 kronor. Vi var nog den enda som hade en full kundvagn inne i den butiken. Det är ju nästan en tredjedel av en lön för en person från Brest. Vi tog taxi tillbaks till Olgas bostad. Kostnad för taxi 25 kronor. Då är startavgiften på 15 kronor. Men det tar en bra stund innan den ens slår om från startavgift till vanlig taxa.