Slavlön i baltländer!

Här i Brest i Vitryssland är det ganska billigt. En hamburgare kostar ca 1,70-3,70 rubler. Det är 8,50 till 18,50. Ganska dyrt om man jämför vad dom tjänar på att arbeta här. En lön är ca 3500 svenska kronor.

Ofta när man fikar så kommer det in tiggare. Under dom 10 dagarna jag har varigt här så har det kommit in tiggare vid minst 3 tillfällen. Med tanke på priserna så är det väl inte alla som har råd att fika här.

Eller så är det så att det är lyxigt att fika.  En halvliters cola kostar ca 5 kronor i affären och nästan lika mycket på vissa caféer.

Jag ger nästan aldrig pengar till tiggare när dom kommer in på ett café. Däremot kan jag ge dom om jag möter dom utomhus. Jag tycker att ger man dom 5 eller 10 rubler så är det ganska mycket för dom men lite för mig. Det är ju bara 25-50 kronor.

Te i en kanna här på ett café kostar under 10 kronor.

När jag köper kött i an saluhall så kostar det från 25 kronor för två personer och två barn. Det innebär att det är dyrt att äta kött här. Eller så är det så att det är dyrt att leva för invånarna.

Jag menar om man jobbar och tjänar ca 3000-3500 kronor så skall hyran betalas. Och sedan mat. Och småutgifter. Sedan har man ju knappt något kvar. Eller så får man strunta i att äta kött och annat som kostar.

I Sverige så kan man ju äta detta varje dag utan att det påverkar ekonomin för en vanlig arbetare.

I veckan här var vi även inne i centrum och gick omkring i ett glashus eller vad man nu skall kalla det för. Det är en massa glasskivor i ett labyrint och så skall man då promenera där inne. Precis som det finns på Liseberg. Fat här var det lampor på golvet som speglar sig och gör att allt ser mycket större ut och man ser inte vart det är speglar eller glas eller vart man skall gå.

Detta kostade då 6 rubler i inträde per person, även barn. Det blir då 120 kronor för 4 personer. Vilket skulle innebär om man tjänar ca 3500 kronor per dag i lön så är det mer än en dagslön. Det som att vi i Sverige skulle betala nästan 850 kronor i inträde i Sverige. Det kostar inte ens Liseberg för en hel familj.

Så om man jämför Sverige med tex Vitryssland eller Ukraina eller Ryssland vilket har ungefär samma typer av löner så är det verkligen inget liv att leva. Och så finns det dom som klagar på livet i Sverige.

Men det är ju så. Att ju mer man har. Ju mer vill man har. Och ju bättre man har det ju bättre vill man ha det. Man glömmer ibland hur bra man har det.