Köpläget i Brest!

Egentagen bild på marknad i Brest Vitryssland!

Jag tänkte att har man en ekonomi i landet som är 500 procent lägre än i Sverige så tycker man ju även att saker och mat och allt man handlar här i Vitryssland skall vara 5 gånger billigare än i Sverige.

För iså fall så hade dom levt ett bra liv som i Sverige. Men här kostar mycket saker i snitt lika mycket som i Sverige

Jag jämförde i en större butik i Brest som säljer vitvaror. En tvättmaskin här kunde kosta ca 4000 kronor och uppåt. Och när jag gör rent min rakapparat så använder jag ett rengöringsmedel i maskinen så att den sköter det automatiskt med rengöring.

Den laddas alltså och rengörs. En sådan flaska från Philip kostar i Sverige ca 90-100 kronor. Här i Brest borde den ligga på 20-23 kronor om läget hade varigt samma som i Sverige. Men den kostar 100 kronor här.

Det innebär att här får man jobba nästan en hel dag för att kunna köpa den. I Sverige behöver du bara jobba i en timma eller tom mindre.

Det säger en hel del om läget i landet. Har alltid sagt att jobba här är som slaveri. Man skall väl åtminstone kunna leva ett drägligt liv på sin lön.

Men det är som jag har skrivit tidigare här i bloggen att dom säger att Europa är som ett ruttet äpple. Fint på utsidan men ruttet inuti. Och det har blivit den mest lästa bloggen med över dubbelt så många läsare som den andra bästa bloggen.

En kopp kaffe här på ett enklare ställe kostar nästan 9-10 kronor. I Sverige går det att köpa kaffe på Biltema, som är gott dessutom, för endast 5 kronor.

Men även om man köper kaffet i ett café så ligger det väl på ca 30-38 kronor.