• Biljettstämplaren i Brest, Vitryssland

    Så här ser det ut när man vill stämpla sin biljett i Brest, Vitryssland. Ett otroligt gammalt system, men fullt fungerande.

  • Minibuss för färd i Brest, Vitryssland

    Denna storlek är det på många av bussarna i Brest, Vitryssland. Man går på vid framdörren och går in och sätter sig. kostnad 4 kronor per biljett.

  • Större buss för färd i Brest, Vitryssland.

    Denna storlek är det på dom största bussarna som kör inne i centrum, ibland trådbuss ibland diesel.Kostnad 2-2,50 kr per biljett.

Gammalt biljettsystem.

Dom har ett väldigt gammalt system här när det gäller att stämpla biljetter i Brest, Vitryssland. Man kan köpa biljetter om man åker i dom stora bussarna så går det att köpa av chaufförerna.

Men det går även att köpa i kiosker. En biljett till dom större bussarna kostar bara 0,40 rubler, alltså 40 kon. Det är ca 2 kronor. Byter man buss så får man köpa en ny biljett.

Jag tror under tiden jag har varigt här nu i snart 4 veckor så har det bara varigt kontroll 3 gånger. När man stämplar dom så är det ett väldigt gammalt system.

Mins inte ens att vi har haft ett så gammalt system i Sverige. Men det fungerar. Man lägger biljetten i mitten på en kloss. Sedan trycker man på klossen så åker det in som spikar i biljetten. Det finns sammanlagt 16 spikhål. Men bara 5 eller 6 spikar används.

Och beroende på hur spikarna ligger i hålen så blir det olika märken på pappersbiljetten. Och då byter dom hål för spikarna förmodligen vid varje vändhållplats eller om det görs en gång om dagen.

Det är så billigt att åka att det är absolut inte lönt att tjuvåka.

Det är ofta det är utlänningar från mörkare länder som tjuvåker. Fats det roliga är att det verkar som att dom kan prata sig fria. En tjuvåkare från Marocko eller Tunisien/Afghanistan eller liknande klagade hos en kvinnlig kontrollant.

Då vände hon sig till den manliga kontrollanten som lät honom bara gå av.

Så dom verkar inte vara så hårda på detta med kontroller.