24 tim i Brest.

Bild på huvudgatan i Brest, Vitryssland.

En vanlig dag i Vitryssland, numera har man sovit så mycket så att man är väldigt pigg och jag går upp på morgonen vid 06,00 och gör oftast pannkakor till barnen innan dom går till skolan.

Sedan går man och lägger sig efter att dom har gått. Olga går till skolan med barnen och sedan går hon till sitt jobb.

När jag vaknar kollar jag datorn och kollar mail, och facebook. Sedan åker jag in till stan. Jag brukar föredra att åka med dom stora bussarna eftersom det är lättare . Dels är dom rymligare, och lättare ifall man har köpt en massa biljetter innan så att man har med sig.

Då slipper man lämna fram pengar till någon chaufför för att sedan ev få en massa småpengar tillbaks eller ett litet kvitto på att man har betalat. Sedan att det är billigare i dom stora bussarna är bara en bonus. Fast det är ju knappt några pengar att prata om.

Det är också lättare att gå av dom stora bussarna eftersom dom stannar vid varje hållplats. Skall man gå av med dom små bussarna och ingen annan skall gå av.

Då måste man veta vad man skall säga. Man säger då ”Asta nofka pazalsta” Som betyder att man vill gå av i nästa hållplats, ordet ”Pazalsta” är en artighetsfras och betyder, varsågod/tack. Vill man så kan man utesluta det.

Det smartaste är ju att lyssna på vad dom övriga i bussen uttalar. Och ibland är det utan för det mesta och nu på sista tiden så tycker jag att det är många fler som nämner det.

Oftast så behöver man inte prata själv för åker man in till centrum så är det alltid folk som går av. Sedan spelar det nästan ingen roll vilken hållplats man går av på. Det finns många hållplatser i centrum och jag kan staden nu och vet alltid vart jag skall gå.

Jag brukar då åka in till stan och ta en fika och även äta en hamburgare på ett annat ställe. Där har dom även wi-fi så man kan kolla sin telefon.

Normalt så äter jag inte hamburgare i Sverige men här är det svårt att veta vad man gillar och inte. Och sedan gäller det att hitta det också. Och dom har faktiskt väldigt bra hamburgare här på ett ställe. Riktigt tjocka är dom. Påminner mycket om Burger King. För i Sverige på mac-donalds sätter jag aldrig min fot innanför.

Tycker att dom serverar mer skosulor eller pannbiffar än hamburgare. Att det kan vara så polulärt förstår jag inte. Men det är klart med den reklamen dom gör så kan man väl folk få folk till att köpa ett utedass.

På vägen hem brukar jag köpa kött inne i en saluhall. Och sedan åka hem och laga mat till Olga och barnen. Oftast blir det kött, sås och potatis.

Kokar man potatis ena dagen så steker jag det som är över nästa dag. Har gjort pannbiffar ibland men tycker att man blir dålig i magen av det köttet. Har även gjort köttfärslimpa men även det blir man dålig av.

Sedan hittar man ju inte alla ingredienser man vill köpa. Och lika så är det svårt att hitta just den maten man vill ha. Så det får blir mycket likadan mat.

Jag köper även någon leksak till barnen, oftast figurer, bilar, målarbok, lekbok, puzzel eller liknande.