Service och sortiment

Service och sortiment är A och O. Jag tycker att service för företag är otroligt viktigt. Det är likadant med sortiment för företag och butiker. Vi var och tittade på tyger eftersom Olga syr.

Det låg väldigt många butiker med just sytillbehör som tyger på en gata. Och det var ganska mycket folk i alla butikerna. Vi var nog inne i en 6 stuckna tror jag.  Jag tyckte dock att det var dyrt med tyg. Visserligen var dom låga priserna billiga från ca 30-35 kr per meter.

Men sedan fanns det tyg som kostade allt möjligt upp till 250 kronor för riktig fin kvalitet. Kanske låter billigt med tanke på att mina läsare är svenskar och man får inte glömma bort att lönen här i Brest är från ca 3000 svenska kronor per månad.

Och då är det inte så billigt helt plötsligt.

Men jag blev väldigt fascinerad av n av butikerna. Eftersom jag själv är företagare så tänker man mycket på vad kan man göra bättre, vad är bra, vad är kunderna nöjda med osv.
Men är jag såg en av dessa 6 butiker så tyckte jag, dom hade verkligen ett komplett sortiment. Många butiker hade mycket tyg, och lite av annat.

Denna perfekta butik hade mycket tyg, och även mycket av allt annat inom sy området. Och det fascinerades jag av. Man förstår att den som driver affären är en riktig affärsman. Han vet att det är viktigt med ett bra sortiment. Och han måste tjäna bra på det eftersom det var väldigt mycket folk i butiken.

Och ett fel som jag ser när jag är ute ibland, även om det är en mataffär eller tygaffär. Så gör många felet att dom bara har en kassapersonal fast det är mycket folk eller lång kö.

Jag tycker att det är viktigt att få ner tiden då kunder står i kassan och väntar. Och framför allt så visar man kunderna att man bryr sig. Dom förlorade oss som kunder pga att vi gick därifrån. Olga hade tagit en grej som hon ville köpa. Men orkade inte stå i kö.

Jag menar det kan inte bara finnas en personal ifall det finns tex 3-4 fler personal som gör annat. Den personal som gör annat måste släppa det om det inte påverkar en befintlig kund. För att ta hand om kassan.

Likadant var det när vi var och fikade. Jag. Olga och en vän till henne. Vi fick vänta otroligt länge på efterrätten. Och då hade dom ändå kommit fram till oss och frågat under tiden vi åt ifall vi ville ha in efterrätten. Jag svarade ja. För jag förstod att servitrisen sa ordet dessert. Och gissar då att han menar om vi vill ha in den efter maten.

Trots detta fick vi vänta minst 20-25 minuter. Om inte längre. När Olga frågade om efterrätten så sade servitören att det beror på att dom tar ut den från frysen och tinar upp den. I Micro då förmodligen. Då tänker jag så här. Dom vet vad vi har beställt, varför inte ta ut det innan då?

Dom fick dock ett litet pluspoäng på hur fint dom serverade Sushi. ”Se foto”. Ett annat pluspoäng var också att dom hade en liten hörna för barn och där var det barnprogram på tv,n. det var smart.

När vi skulle betala tog det ganska lång tid innan någon kom och hämtade betalningen.
Och det tog även lång tid att få växel tillbaks.

Jag köpte presenter till barnen. Pojken fick en figur som kunde bli en bil, och flickan fick en liten datortavla med en figur på som upprepade det som man sade. Jag köpte även två små laserpekare för barn.

Det visade sig att det behövdes batterier till datortavlan. Och försäljaren frågade mig något på ryska som jag inte fattade. Jag förstod dock att det kunde vara något med batterier. Och jag svarade ja. Då öppnade hon paketet och gick över till en annan som sålde saker och lånade en skruvmejsel och öppnade batteriluckan. Satte in tre batterier och prövade så att den funkade.

Jag fick behålla batterierna och det tyckte jag var en trevlig service. Skulle jag handla något mer så skulle jag förstås gå tillbaks till henne. För jag tycker att man skall gynna dom som har bra service.