Joakim Lamotte

Det finns en journalist som gör väldigt bra journalistik tycker  jag, Joakim Lamotte. Detta är ett reportage där han skriver om en kille som har misshadlat och fått ett väldigt lågt straff. Förövaren har skadat flera och alvarligt. Men straffet är som om att han har stulit ett par jeans.

Så här skriver han. Citat"

För en månad sedan kom domen mot den unge yrkeskriminella man i Stockholm som förstört tillvaron för flera människor. Låt oss kalla honom Amir.

Vid ett tillfälle rånar Amir, tillsammans med sina kriminella vänner, en kille i samma ålder. Han sparkar och slår killen i ansiktet, hotar med kniv, och säger att om han inte tar tillbaka en tidigare polisanmälan ”ska jag knulla sönder dig din horunge”. Den utsatte killen bedömer att han blir så hotad i sitt område att han inte kan bo kvar. Han och hans familj får därför flytta till en annan stad för att kunna gå vidare i livet.

Vid ett annat tillfälle ger sig Amir på en kille på Mc Donalds. Tillsammans med sina vänner sparkar och slår Amir honom i ansiktet när han står upp, när han sitter på knä och till sist när han ligger ner. Offret får spendera en natt på sjukhus och vågar inte gå till skolan på två månader. Han känner att rädsla tagit över hans liv.

Vid ett tredje tillfälle ger sig Amir oprovocerat på en annan kille på ett café. Killen blir rädd och springer därifrån, men Amir och hans gäng jagar ifatt. Amir sparkar och slår när personen ligger ner på marken. Offrets glasögon krossas och huvudet blöder. Misshandeln är så kraftig att killen svimmar av och får åka ambulans till sjukhuset. Fortfarande går han i sjukgymnastik för att rehabilitera sig efter skadorna.

Utöver dessa brott döms även Amir för att ha hotat att skjuta en polis, stulit kläder på Intersport och för narkotikabrott. Vad blir då straffet undrar ni? Eftersom Amir är 16 år döms han bara till 130 timmars samhällstjänst och att få träffa en läkare och prata ut om droger (ungdomsvård).

Jag har samtalat med poliserna som har med Amir att göra och som griper honom gång på gång när han begår sina brott. De menar att den här domen är ett hån mot hans offer och även mot de poliser som jobbar med att lösa brott. De jämför hans samhällstjänst med några veckors sommarjobb och undrar hur en sådan dom skall få killar som Amir att sluta begå brott.

Vet ni vad, det undrar jag med. Även om en kriminell är 16 år så måste straffen kunna vara mer kännbara. Detta daltande med kriminella är en av anledningarna till att utvecklingen i Sverige inte går åt rätt håll.

Slutcitat"

Personligen tycker jag att det är enbra ide att stödja honom.

___________________________________
Stöd till oberoende journalistik.
Swish: 0707760990
Gilla sidan: Joakim Lamotte