Farligt i Kazakstan!

När jag kom till flygplatsen så skulle en tjej möta upp mig. Nu landade flygplanet lite tidagare så jag kom fram tidigare än väntat. 

Så när jag kom ut från flygplatsens område så stod det som alltid en massa svarttaxi killar där och dom ser ju på mig att jag är turist och frågar om jag vill ha taxi. Jag hade kollat upp innan vad det ev skulle kosta att ta taxi därifrån. Max ca 120 kronor.

Nu tackade jag nej eftersom jag hade varit inne på en sajt innan så hade jag bestämt med en tjej att hon skulle komma och hämta mig. Efter några minuter så ser jag tjejen. 

Jag går fram till henne och frågar om vi skall ta en taxi. Men hon svarar att hon hade bil med sig. Nu kunde hon knappt någon engelska alls. Jag sade att vi skulle åka till hotellet och lämna mina väskor så att jag fick boka in.

Sedan efteråt åka och äta någonstans. Så det gjorde vi. Innan så hade jag växlat inne på flygplatsen så att man kunde betala ev taxi och mat. 

Nu växlade jag in 500 euro till ca 195,000 i deras valuta. Så 10,000 i deras valuta är ca 250 kronor. Att åka taxi här kostar max 25 kronor till centrum som är ca 15-20 minuter härifrån.

Och vill man ha en taxi så strecker man bara ut handen i en ca 20-25 graders vinkel. Så stannar bilar efter redan 1-3 minuter oftast. Och alla här åker med varandra. Chauffören får lite bensinpengar och personer kommer fram dit som skall.

Diesel och bensin kostar här ca 3 kronor och 75 över per liter. Så att betalar man från 600 till max 1000 som jag gärna ger dom i deras valuta så kostar en taxi mig från 15 kronor till 25 kronor.

Jag har blivit varnad för att vara ute på kvällarna efter att det blir mörkt. Men här blir det mörkt redan kl 20,00 och jag har varit ute varje dag efter det.Sedan får man ju använda förståndet. Och skulle någon gå på en så får dom skylla sig själva. 

Det sägs att invånarna gärna går på turister och rånar och misshandlar nära hotellen. Så man tittar lite extra när man är här vid hotellet. Men det är sällan man ser personer som är fler än 2 i en klunga.

Och idag när det är helg ser man väldigt många poliser ute vid gatuhörnen. Ibland så står dom tre styckna, och har då ryggarna mot varandra. 

Nu är klockan lite över 00,30 så jag går ut och tittar efter om det finns något gott att äta och får mig en liten prmenad samtidigt.