Natten i Astana

Redan första dagen när jag var i Astana så hörde jag att jag bodde i dom farligare områdena. Dvs områden där turister blir rånade och misshandlade. Oftast i närheten av hotell.

Nu är det sista dagen och jag gick ut kl 02,00 på natten. Gick en promenad och tittade runt lite om något var öppet där man kunde dricka kaffe eller äta.

Hade jag nu gått långt som jag brukar göra vid 21-22 tiden på kvällen så är det hotell Empire som har bra mat. Men då får man gå ca 3-4 km. Men det var lite långt att gå så jag höll mig i närheten av gatorna vid hotellet.

Nu skall man absolut inte gå ut i dessa områden om man är turist och speciellt inte om man är lite kortare person. Jag anser att det är större chans att bli påhoppad om jag hade varit kortare. 

Nu är jag 1,92 lång, sedan att jag har en jacka som visserligen påminner andra om att jag är turist. Det står Skyddsvakt på ryggen och både på framsidan av jackan och på båda ärmarna är det symboler och texten Skyddsvakt. 

Nu tror ju många i utlandet att man är polis och går inte på en sådan eftersom dom har just det yrket. Och förhopningsvis tror dom även att dom kan ta hand om sig själva. Detta eftersom många poliser tränar olika typer av självförsvar eller på annat sätt kan ta hand om sig själv.

Så jag tror absolut att jackan gör att man inte blir angripen. Sedan att man tränar självförsvar så gör det också att man vågar vara ute sent utan att behöva bry sig så mycket om man skulle bli påhoppad. 

Det gick tex 3 killar mot mig nu på kvällen och jag backar ju inte utan visar att jag har pondus att gå dit jag skall.

Nu skulle dom åt det hållet jag kom ifrån och när jag såg dom så tänkte jag att dom är så korta i detta landet att det blir lätt att ta hand om dom ifall dom skulle vilja bråka. 

Slår man ner en så brukar andra springa och gömma sig. När jag såg killarna så tänkte jag att det inte var något jag behövde oroa mig för. Man vill ju inte heller vara en fegis och gå en omväg utan jag gick precis bredvid dom när vi möttes.

Nu är man också mentalt förberedd på ett ev anfall pga vad man har hört så det gör det mycket lättare. Man slipper bli överraskad utan kan ge gärnet mot inkräktarna istället så att dom får sig en överraskning istället.

Men som sagt det hände inget och det var andra tillfälen där personer kom åt det hållet jag skulle åt. Men är det två killar så är det ju bara att skratta inombords. 

Jag rekomenderar dock ingen att gå ut påkvällarna ifall dom inte kan ta hand om sig själva. Och skulle man vara kort och ändå kunna ta hand om sig så skulle jag rekomendera en att inte gå ut. Om man inte gillar att slåss vill säga. 

Och hellre att man är lång och inte kan slåss. Än att man är kort och kan ta hand om sig. För jag tror absolut att det är mycket större chans att man blir påhoppad om man är kortare.

Hittade flera ställen som det gick att äta på trots att klockan var över 02,30 på kvällen. Det såg ut mer som ett soppkök och matsal som i en skola. Stort och fyrkanting. 

Och det var lite folk där inne. Bla en vakt som det är  på många ställen den tiden. Och kaffe och två goda bröd kostar 7,50. Så jag undrade nästan om det var ett soppkök med tanke på priset. Och dom hade mat där också. Men jag såg att det kom folk som var normalt klädda så det var inget sk soppkök trots allt.