Taxi Scam

Under min förra resa när jag skulle åka till Berlin så skulle jag ta taxi från flygplatsen.
Och alltid när man är ute och reser så är det alltid en massa svarttaxi gubbar som står vid flygplatsen. 

Efter att man har passerat tullen och får gå ut så står det anhöriga och väntar och personer som väntar på dom som kommer från flyget.
Men även en massa svarttaxi gubbar som frågar om man vill ha taxi.
Dom är också så gott som alltid dyrare än en vanlig taxi.

Och även vanliga taxibilar kan lura turister beroende på vilket land man är i.

När man är i Ukraina tex så kommer det altid en massa män fram och frågar om man vill ha taxi. När man frågar dom vad det kostar så säger dom nästan alltid, "bara 60 eller 70 euro".

Och när man säger nej så frågar dom hur mycket man är beredd på att betala. Själv så tycker jag att dom redan hade sagt sitt pris och beställer alltid en vanlig taxi eftersom man alltid får ett fast pris direkt vid informationsdisken vid flygplatsen.

Ett pris som alltid är bättre en dom svarta taxibilarna.

Så när jag gick ut ur flygplasens säkerjhetskontroll och såg männsikorna som väntade så räknade man med att det skulle stå svarttaxi chufförer där och fråga om man vill ha taxi.

Men det stod inte en enda där och frågade. Jag gick ut och såg att det var taxibilar utanför. Jag såg tre personer som stod och pratade med varandra och jag frågade dom ifall dom kom ifrån Tysland och bodde här. Och det gjorde dom sa dom.

Jag frågade dom då ifall det gick att lita på taxichauförerna här och dom sa att det gick att lita på dom

Jag visade taxin att jag skulle till Plaza hotell i centrum, ett fyrastjärnigt bra hotell. Taxichaufföre sa att det var bättre att jag tog bussen eller annat färdmedel eftersom det skulle bli billigare.

Han sa att det normalt kostar 25 euro men pga att polisen har stängt av gatorna i närheten pga att det var ett terrordåd på gatan för exakt 1 år sedan. Det innebär att taxibilen skulle behöva köra en liten omväg och priset skulle bli ca 40 euro.

Jag svarade honom att jag betalar 40 euro, och att det inte spelade någon roll att han behövde köra en omväg.

Han förkarade också att det inte fanns några svarttaxi utan att polisen har tagit hand om problemet.

Jag hoppade in i taxin och vi åkte iväg. När vi närmade oss hotellet och den avstängda gatan frågade han mig om jag hade karta i min mobil. Jag svarade att jag hade det. Han sa att han kunde visa i mobilen var hotellet låg så skulle jag kunna gå bort och förbi avspärrningarna.

Jag svarade att han inte behövde visa mig på karta utan att det räckte att han pekade vart hotellet låg så hittar jag själv sa jag.

Han släppte av mig och sa åt mig att gå 1000 meter rakt fram och sedan till vänster så skulle det ligga där. Jag betalade 30 euro till honom.

Jag gick och räknade stegen så att jag skulle veta ungefär hur många metar jag hade gått.
När jag var nära så tog jag fram min mobil och pratade in hotellets namn.

Kartan visade att det bara var en liten bit kvar och sedan till vänster. När jag gick så kände jag igen gatunamnet som stämde med lappen jag hade tryckt ut för min reservation till hotellet.

När jag skulle åka tillbaka till flyget så kostade det bara 25 euro att åka.
Jag gav taxin lite extra och sa att jag uppskattar taxins ärlighet och att det ju fuskas mycket i andra länder.

Något som är bra innan man reser iväg är att kolla med Google hur mycket taxi osv kostar.
Även att kolla upp genom youtube och söka på staden och ordet scam, eller landet man skall till och ordet scam. 

När man växlar pengar så är det alltid bättre att växla i sverige om det går. 
Även om man skulle använda kreditkort varje gång man köper eller äter så är det oftast billigare än att växla pengar i landet man besöker.

Om dom inte har valutan man vill ha så kan man växla till dollar eller Euro som jag föredrar och sedan växla i landet man skall till.

Dock är det viktigt att man då växlar tillbaks det man inte behöver för oftast så går det inte att växla tillbaks i Sverige om du tex har besökt länder som inte har din valuta i Sverige.
Detta gällde tex mig när jag besökte Kazakstan, och även Makedonien.