Våltäckterna

Finns en journalist som jag tycker är helt grym, ärlig och verkligen ger rätt fakta.
Joakim Lamotte förstås, Han skriver så här. Och jag tycker att det är ganska intrsant mörkläggning av dom nysvenskarna.

POLISEN BÖR GÖRA SITT JOBB ISTÄLLET FÖR ATT SKULDBELÄGGA BROTTSOFFER

I söndags åkte jag till Deje och gjorde en intervju med en kvinna som blivit överfallen och utsatt för våldtäktsförsök och misshandel mitt på ljusa dagen. Gärningsmannen slog henne och skar henne med en kniv medan han satt gränsle över henne. Som tur var lyckades hon slita sig loss och ta sig därifrån.

När jag intervjuar kvinnan berättar hon om hur hon ringde 112 för att polisanmäla, men då blev hänvisad till 114 14. Där satt hon i telefonkö hela kvällen medan hennes samtal gång på gång kopplades bort.

Inte förrän dagen efter får hon kontakt med polisen efter att ha varit på sjukhus för att se om sina skador. Då ombeds hon att för egen maskin ta sig in till Karlstad för att göra anmälan.

I möte med polisen blir hon tillsagd att inte gå ut offentligt med vad hon råkat ut för. Eftersom hon inte känner att polisen tar händelsen på allvar väljer hon att varna andra som bor i hennes område, där det dessutom skedde ett liknande överfall mot en högstadietjej för två veckor sedan.

Om detta gjorde jag en intervju med kvinnan och nu blir min förvåning total när polisen går ut och kommenterar mitt arbete. I en artikel i Nya Wermlandstidningen säger polisens presstalesperson, Tommy Lindh, att det är en fara för rättssäkerheten att information sprids av en ”självpåtagen frilansjournalist”.

För att vara tydlig måste jag tillstå att om polisen skött sitt jobb hade jag i egenskap av ”självpåtagen frilansjournalist” aldrig behövt göra det här reportaget. Om polisen skött sitt jobb hade de åkt ut med en gång och gjort en grundlig undersökning av brottsplatsen istället för att vänta två dygn då alla bevis försvunnit. Om polisen gjort sitt jobb skulle de lyssnat på kvinnan när hon såg gärningsmannens byxor hänga på tork utanför kommunens asylboende. De skulle åkt och beslagtagit byxorna för att säkra bevis. Detta gjordes aldrig.

Om polisen gjort sitt jobb hade den utpekade gärningsmannen sannolikt varit gripen. Istället lägger man energi på att skuldbelägga brottsoffret när hon väljer att varna andra kvinnor för att en våldtäktsman går fri i deras område.

Jag skyller inte detta på enstaka poliser eftersom jag vet att de flesta inom kåren inte vill något hellre än att sätta fast våldtäktsmän. Däremot finns det både arbetsrutiner och chefer som inte håller måttet. Det om något är ett hot mot rättssäkerheten.

____________________________________________
Stöd till arbete med oberoende journalistik.

Swish: 0707760990
Konto: 6235-536119732 Handelsbanken
Har du något att tipsa om, tveka inte att höra av dig. Anonymitet utlovas