Gammalt bröd

När det gäller att köpa bröd så tittar jag alltid på datumet. 
Inte datumet för när det blir gammalt utan när det bakades. 

För om ett bröd skall hålla i 10 dagar och det står att det skall hålla till den 10 januari om det nu är den första januari tex. Då är brödet visserligen färskt. 

Men om det är 13 dagars hållbarhet och det står den 10 januari som sista förbrukningsdatumet då är ju brödet hela 3 dagar gammalt redan. 

Därför så tittar jag alltid på datumet när det tillverkades. 
Man vill ju köpa ett så färskt bröd som möjligt. 
Sedan så delar jag upp brödet i olika fryspåsar när jag kommer hem. 
 
Så lägger man tex 4 smörgåsar i varje fryspåse och sedan in i frysen så har man alltid färskt bröd hemma. 

Då tar man förstås 2 brödskivor åt gången. 
Skulle man vilja ha 3 varje gång så hade jag frusit in 6 st per gång. 

Ibland så står det inte när brödet bakades och då köper jag det absolut inte. 
För man vet ju inte hur gammalt det är. 
Det går ju visserligen att ta reda på det genom att hålla koll på hur många dagar det håller. 
 
Och det får man reda på genom att gå till affären en vardag när man vet att dom har färskt bröd tex på förmiddagen. 
Titta på brödet och lappen och känn efter att det är färskt. 
Ta brödet som har det längsta hållbarhetsdatumet. 
Då vet man att man har det som är nybakat. 
 

Och så kan man hålla koll på datumet. 
Är det tex 13 dagar tills det blir gammals så kan man sedan räkna bakåt i tiden när man handlar nästa gång. 
 
Under förutsättning att det är samma bröd sort. 
Sedan får man hoppas att dom inte ändrar på antalet dagar brödet anses kunna hålla. 
Men jag gillar att titta på bakdag, då vet man med säkerhet att det är rätt. 

Jag förstår verkligen inte dom som bara tar ett av bröden och inte tittar alls på datum. 
Och affärerna brukar alltid lägga det som är färskast längst in i hyllan för att dom vill att man skall ta det gamla brödet först. 

Men hur gott kan det brödet vara efter några dagar ifall det redan är 2-4 dagar gammalt när man köper det.