Diktatur Sverige

Youtube tar bort ALLA filmer från Swebb-tv 

MEDIA. Den populära alternativmediekanalen Swebb-tv har nu stängs av permanent av Youtube – och samtliga filmer har tagits bort från kanalen. Det rör sig om hundratals timmars material.
 
– Vi är tagna men inte förvånade. Det här har legat i farans riktning, säger Swebb-tv:s Mikael Willgert. 

Swebb-tv var ett av Sveriges mest populära konton på Youtube, med cirka 65.000 följare och miljontals visningar varje månad. 

Men nu har Youtube, som ägs av Google, beslutat att sätta stopp för verksamheten. 

"Kontot har avslutats på grund av brott mot Youtubes riktlinjer för communityn",  lyder det kortfattade budskapet när man försöker nå Swebb-tv:s kanal. 

Enligt Swebb-tv:s ansvarige utgivare Mikael Willgert är det 500-600 filmer som nu har tagits bort och inte längre går att se. 

– Vi kommer inte åt någonting och kan inte se något av vårt tidigare material. Vi har inte fått några förklaringar, säger Willgert. 

Swebb-tv hade nyligen fått varningar från Youtube, bland annat för ett klipp i vilket Lars Bern, tidigare ledamot av Vetenskapsakademiens miljökommitté, diskuterar coronaviruset. 

Efter att Swebb-tv tidigare haft problem med Youtube startades en egen videosajt. Där går det fortfarande att se filmerna från de senaste halvåret. Resten av klippen kommer enligt Willgert att laddas upp så småningom. 

Avstängningen är ändå ett mycket hårt slag för Swebb-tv, med tanke på Youtubes monopolställning. 

– Det krävs en hel del resurser för att locka folk till sajten, säger Mikael Willgert. 

Han fortsätter: 

– Den stora frågan är om vi som alternativmedier och medier över huvud taget ska fortsätta att acceptera att enskilda bolag ska bestämma vad vi ska skriva om. Googles makt över vad vi får och inte får skriva är allt överskuggande. 

Här går det att se alla programmen.