112

Idag, en vanlig söndag. Det är förmiddag, sedvanliga rutiner snurrar, jag och mina kollegor på larmcentralen svarar på radiosamtal, lyssnar på samtal från personer som ringer nödnumret 112 och är i direkt nöd eller livsfara.

Vi skapar oss en uppfattning, gör oss förstådd i deras situation, och under tiden den hjälpsökande berättar vad som händer så larmar vi ut ambulans mot adressen och i vissa fall området den hjälpsökande befinner sig i.

Idag hände något som fick mig att reagera, och hittills har få saker påverkat mitt inre på jobbet. Någon ringer in till 112 och säger att en grovt berusad människa springer runt vid en badplats och skriker att hennes man är försvunnen och ligger i vattnet.

Operatören som svarar på 112 samtalet indexerar detta samtal som "drunkningstillbud, person i vattnet". Detta gör att vi blir väldigt många involverade samtidigt.

Räddningstjänsten, Sjö och flygräddningscentralen, jag som representerar ambulansen kommer med i samtalet och även polisen kopplas in.

Personen som är ett vittne till detta förklarar händelsen som att de mest är orolig över hennes berusning, att hon springer omkring nere vid stranden och gapar att hennes make är försvunnen i vattnet.

Hennes rop på hjälp nonchaleras och när operatören nu ber inringaren att gå ner mot vattnet för att kolla eller hjälpa den här damen som konstant skriker så får man till svar att "njääee", Jag har mitt barn här och det är väldigt varmt.

Fler personer ansluter och telefonen räcks över till en mer "mobil" person som kan röra sig ner mot stranden där damen nu har sprungit ut i vattnet.

Han säger "nu skriker hon att hon har hittat sin man"
Vi är 5 stycken tränade och utbildade operatörer i olika format som lyssnar på detta och frågar om det kan vara möjligt då det i samtalet låter extremt odramatiskt.

Till svar får vi " hon är ca 3 meter ut i vattnet från en brygga, det går inte att se för att vattnet är grumligt"
Skriken från damen fortsätter, det har nu gått flera flera minuter. Alla vi som lyssnar på detta samtal är grovt förvirrade.

Det är ingen kaos, ingen panik i rösterna vi hör, bara en beskrivning från någon på avstånd som om, jag ska vara ärlig, beskriver någon med ett väldigt underligt sinnestillstånd.
Damen skriver nu att hon hittat sin man men får inte upp honom.

Operatören skriker till inringaren och försöker få fram om det är sant det damen ropar, vi får inget vettigt svar.

Operatören bönar och ber med ord som "snälla" "du kan rädda liv" "vi måste veta"
INGEN på badplatsen gör sig mödan att traska ut tre meter i vattnet för att besvara ett långt rop på hjälp och eventuellt hjälpa till att rädda ett människoliv.

Nu har det säkert gått 10 minuter och vi hör i luren från inringaren att "jo det är ju faktiskt någon hon har med sig in mot stranden"
Vi fortsätter att be och böna för att få någon att gå ut och hjälpa mannen som nu är uppdragen från stranden, till svar får vi "Hur långt har ambulansen kvar?".

Denna person som nu är uppe ur vattnet är livlös, vi försöker desperat och febrilt, miltals därifrån att få någon på badplatsen att påbörja Hjärt och lungräddning. Vi får samma svar igen, "hur långt har ambulansen kvar??"

Jag som nu larmar ut sjukvårdsresurser har fått en väldigt dålig uppfattning av situationen från början då ingen riktigt erbjudit sig att ta reda på varför denna människa som visserligen är väldigt berusad en stekhet söndagsförmiddag skriker på hjälp vid en badstrand.

Jag får ingen uppfattning om det den här damen säger kan vara sant då ingen gör sig mödan att gå fram och fråga vad som hänt.

Jag vet inte om detta är något för en polispatrull att ta hand om eller om jag ska skicka "ALLT".
Då detta var på en avlägsen badplats och jag vid första tillfället fick beskrivningen från inringaren att en grovt berusad dam en stekhet söndagsförmiddag yrslar runt på en badstrand och skriker att hennes man är borta, då tog jag till mig av den träning jag fått, det sunda förnuftet och även mitt "tänk om".

Jag skickade "ALLT" .
1 Akutambulans
1 Akutläkarbil
1 Ambulanshelikopter
1 Specialambulans för större och utdragna händelser, som är extra bra på att kommunicera med alla parter involverade i räddningsaktionen.

När den här mannen är uppe, då har räddningstjänst, polis, sjöräddningsbåtar och samtliga ambulansresurser listade ovan redan varit på väg i flera, flera minuter.
Hjälp hade inte kunnat komma fram snabbare.

Trots att det inte fanns någon form av civilkurage, vilja att hjälpa eller det minsta lilla mod. Nonchalans och naivitet möttes vi av, men tog det ändå på största allvar, det är ju "vi" som räddar era liv, inte era "medmänniskor".

Det var inte ens värt att bli blöt. För att hjälpa oss hjälpa damen.
Ge er själv en tankeställare, liv kanske hade kunnat räddas idag. Mitt pass är slut och jag är både uppgiven och besviken, det hade kunnat vara mitt liv det handlade om...
 
Pansarmannen tänker så här. Hade det varit en Svennejävel så hade jag hjälpt honom och henne. Men jag hade fan inte gått och blivit blöt om det var en risk att det kan vara en Is terrorist, islamist med ett bombbälte runt sig, nysvensk så att man kanske blir våldtagen.
Eller någon som vill elda upp ens bil, hus eller vad vet vad dom hittar på.

Låt pk folket hjälpa dom som dom vill ha hit, och låt Sossarna hjälpa dom.
Så nästa gång kan sos skrika, "Finns det någon sosse här som vill hjlpa till".

För det kommer att blir mer och mer som röstar på annat som inte kommer att bry sig.
 
Hade det varit en Asiat så hade jag absolut hjälpt till. För där vet man att dom sköter sig i samhället.