Sexbrottslingar

STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag avslöja att TV4 stoppade ett omfattande reportage om sexbrotten under festivalen We Are Sthlm 2016. Mejlkorrespondens mellan polisen och en TV4-reporter visar att unga män med utländsk bakgrund låg bakom sextrakasserierna mot unga flickor. TV4-chefen som stoppade reportaget vägrar kommentera beslutet. – Jag är inte intresserad, säger han till Nyheter Idag och stänger in sig i källaren till bostadshuset.

I januari 2016 avslöjar Nyheter Idag att tidningen Dagens Nyheter mörkat sexövergrepp mot unga flickor på festivalen ”We Are Sthlm” som ägde rum ett halvår innan, år 2015. DN fick verifierade förstahandsuppgifter om att unga flickor utsattes för sextrakasserier i publikhavet, men valde att inte publicera uppgifterna.

Avslöjandet från Nyheter Idag om mörkningen av sexövergreppen var känsliga och väckte en omfattande debatt, inte minst då några av flickorna var så unga som tolv år. DN:s beslut att inte rapportera sexövergreppen kan vara en konsekvens av att många gärningsmän var ensamkommande afghaner. Den förklaringen fick Nyheter Idag av den uppgiftslämnare som först var i kontakt med DN.

I augusti 2016 publicerar nationalekonomen Tino Sanandaji på sin blogg en intern polisrapport med uppgifter om gärningsmännens ursprung. Där berättar polismyndigheten att ”en stor problemgrupp” var ett ungdomsgäng om ungefär 50 personer.

”Dessa är s.k. ensamkommande flyktingungdomar, företrädesvis från Afghanistan. Flera ur gänget greps för sexuella ofredanden”, skriver polismyndigheten.