Emporio Malmö

Kriminologen: ”Alldeles för lite har skett”

Ytterligare en person har dödats i skjutvapenvåld i en skottlossning vid köpcentret Emporia i Malmö. Det innebär att 45 personer har skjutits till döds i år – lika många som under hela förra året, vilket var det högst uppmätta antalet fram tills dess.

Polisen sammanställer regelbundet statistik över de skjutningarna i Sverige. Det här året har trenden varit tydlig: allt fler dör.

Enligt Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet, kopplas skjutningarna normalt till konflikter mellan kriminella nätverk. Att skjutningarna ökat i år beror därför sannolikt på att vi har fler, eller mer, allvarliga konflikter än tidigare.  

– Skjutningar är oftast den typen av våld som är kopplad till organiserad, gängrelaterad brottslighet, säger han.

Många gängkriminella sitter ju frihetsberövade just nu – så hur kommer det sig att skjutningarna fortsätter att öka?

– När man lyckas slå till mot kriminella gäng med starkt våldskapital så finns det studier som visar att det minskar våldet – men inte alltid. Det kan leda till ett maktvakuum där yngre förmågor vill positionera sig och som brukar våld för att göra det, säger Gerell.

Ostrukturerad gängkriminalitet

För snart 30 år sedan låg mc-gängen Hells Angels och Bandidos i en blodig konflikt. Gängen slöt slutligen fred när kriget inte ansågs vara värt kostnaden längre.

Kan man tänka sig någon form av självreglerande effekt på våldet om det stör den kriminella verksamheten hos gängen själva i för hög utsträckning?

– Det är inte sannolikt i det här läget. De gäng vi ser nu är inte lika organiserade och strukturerade som mc-gängen. Det gör det svårt att tänka sig några förhandlingslösningar, säger han.

Gerell: ”Polis har larmat i 20 år”

Sverige har flest dödskjutningar per capita i Europa, varför det ser ut så är svårt att svara på. Troligen är det en kombination av många olika faktorer, enligt Gerell.

– Det kan bero på politiska beslut som har tagits för flera år sedan, globala förändringar, flyktingströmmar och en politisk oförmåga att hantera situationen när det väl har exploderat, säger han.

– Min chef skrev en rapport om det här på 90-talet och polisen har larmat om det här i 20 år. Alldeles för lite har skett.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Så rösta inte på sossarna utan så att vi får ett parti somtar hand om kriminalla!
Det är slut på kaffe och bulle taktiken!
Och att dom kriminella har haft ett tufft liv, och varit utsatt för det ena och det andra.
Fast så måste ju sossepartiet säga eftersom det är dom som tagit hit dom som skjuter, och dom som har hand om lagar och regler, och inte gjort något åt det. 

Polisen har tidigare sagt att detta drabbar ingen oskyldig, så hon som träffades var kanske en knarklangare.

Sedan säger polischefen att är man i vissa områden så får man skylla sig själv,
Så är man i Malmö så måste ju varje person fatta att det är så mycket brott och skjutningar att polisen kan inte skydda alla, eller ens någon.
Så ni har eget ansvar, flytta utomalonds kanske...