Skottsäker ryggsäckar

Cassie tränar sin 5-åring för skolstarten: ”Köpt skottsäker ryggsäck” 

Inför första skoldagen tränades sonen i hur han ska agera vid en skolskjutning. 

Bilderna på 5-åringen som gömmer sig bakom sin skottsäkrade Spidermanryggsäck har blivit virala i USA, och inspirerar nu fler föräldrar. 

– Det är sorgligt att detta har blivit vår verklighet, säger Cassie Walton, 23, mamman bakom klippet, till Aftonbladet. 

Nya pennor, suddgummin och skrivböcker behövs inför skolstarten. 

Nu har en sak tillkommit på inköpslistan för en del föräldrar i USA: Skottsäkra sköldar till barnen. 

Endast ett par dagar före sommaren inträffade av de blodigaste skolskjutningarna i amerikansk historia, då 19 elever och två lärare dödades i massakern i Uvalde, Texas. 

Händelsen skakade om föräldrar som Cassie Walton, 23, i Oklahoma. Hennes son Weston, som snart skulle snart börja på förskolan, hade mängder av frågor efter nyhetsrapporteringen. 

– Han undrade om det hade kunnat ske på hans skola, och vad som kan få någon att göra så? Jag försökte förklara så gott jag kunde utan att gå in på för mycket detaljer, berättar Cassie Walton för Aftonbladet. 


Som förberedelse inför Westons skolstart köpte hon därför ett skottsäkert skydd att lägga i hans ryggsäck, och coachade sonen så att han ska veta hur han bör agera i en situation med en aktiv skytt i klassrummet.
 


Övningen filmades och laddades upp på sociala medier.
 


Har 8 miljoner visningar
 


I det en
minut långa klippet syns hur Weston håller i sin spidermanryggsäck, med skyddet i, samtidigt som Cassie instruerar bakom kameran.
 


– En lärare säger i högtalartelefonen: ”Detta är inte en övning, gå till hörnen och var tysta och stilla ”– vad gör du då?
 


helskärmInför
skolstarten tränade mamma CassieWaton sonen Weston, 5, i hur han ska agera i händelse av en skolskjutning.Foto: PRIVAT
 


helskärm
I klippet, som fått över 8 miljoner visningar på Tiktok, visar Weston hur han tar skydd bakom sin skottsäkra ryggsäck.Foto: PRIVAT 

Weston rusar till hörnet och sätter sig ner. Cassie lär honom att gömma sig, vara tyst, och springa, men också hur han ska säga emot läraren om han inte får ta med sig ryggsäcken. 


– Då säger jag ”Nej, jag behöver den, den är skottsäker”, svarar Weston, med väskan i handen.
 


Därefter frågar
Cassie vad han svarar om polisen står utanför och ropar, medan skytten är i klassrummet.
 


– Då säger jag: ”Jag är här!”, säger femåringen.
 


Absolut inte, svarar
Cassie.
 


– Du säger inte ett ord. Om skytten är där inne säger du inte ett ord.
 


Avslutningsvis frågar hon sonen vart han tar vägen om han lyckas fly. Weston. svarar att han ska springa ”ut” och ”hem”.
 


– Du springer så långt bort du kan. Mamma kommer hitta dig, betonar då
Cassie.
 


Klippet fick snabbt spridning på nätet. Idag har det setts nära 8 miljoner gånger på
Tiktok – och skapar debatt i USA om alarmism kontra realism bland skolföräldrar.
 


Tusentals har kommenterat klippet, många hyllar
Cassies initiativ att tala med sitt barn och investera i en skottsäker ryggsäck. Samtidigt beklagar sig flera över att de många skolskjutningarna gått så långt att en femåring tvingas träna hemma inför en potentiell massaker.
 


”Detta är fruktansvärt”, skriver en person.
 


”Jag kan inte se detta utan att börja gråta”, säger en annan. 
 


helskärmFamiljen
Walton i McAlester, Oklahoma. Sonen Weston, 5, har just börjat på förskolan och tar med sig en skottsäker sköld i ryggsäcken.
 


Enligt
Cassie har personer kritiserat henne.
 


– En del säger att han kommer bli traumatiserad av övningen, eller rädd för att gå till skolan. Somliga menar att jag borde köpa en pistol och försvara mig istället, säger
Cassie.
 


Kan beväpna lärare
 


Hon anade aldrig att videon skulle bli viral, men tror att det beror på att många amerikanska föräldrar känner precis som hon när de hör om skolskjutning efter skolskjutning.
 


Antalet skolskjutningar i USA nådde den högsta siffran på två decennier – totalt 93 skjutningar på skolområden – under räkenskapsåret
2020-2021, visar en rapport från National Center for EducationStatistics.
 


– Det är sorgligt. Man undrar om det kommer drabba ens eget barn härnäst, säger
Cassie Walton.
 


Efter
Uvalde-massakern, där 
polis fått massiv kritik för sitt agerande, när de väntade utanför klassrummet i mer än en timme samtidigt som en 18-åring fortsatte skjutningen, har flera skolor i USA utvecklat sina säkerhetsplaner. 


En del skolor inför krav på genomskinliga ryggsäckar. Andra tränar lärare att bära vapen. I ett distrikt i North Carolina har de placerat ett halvautomatiskt gevär, en AR-15, i ett kassaskåp varje skola.
 


Enligt sheriffen
BuddyHarwood är gevären till för att låta skolor och poliser snabbt försvara sig vid en skolskjutning.
 


– Jag vill inte behöva springa tillbaka till bilen för att hämta en AR, för det innebär förlorad tid. Förhoppningsvis kommer vi aldrig behöva använda dem, säger han till lokaltidningen Asheville Citizen-Times. 
 


Flera skoldistrikt över hela landet diskuterar nu, i kölvattnet av
Uvalde, om lärare ska tillåtas att bära vapen för att förhindra en skolskytt. Minst 29 delstater i USA tillåter att andra än poliser eller säkerhetspersonal bär vapen på skolans mark, enligt Axios.
 


Cassie
Walton säger att många föräldrar har kontaktat henne. Flera av dem säger att de inspirerats till att också öva med sina barn eller köpa skottsäkra skydd till ryggsäcken.
 


– Mitt råd till föräldrar är att åtminstone ha ett samtal med sina barn som är lämpligt för deras ålder om allvarliga situationer som kan inträffa. Vi skyddar dem inte från brandövningar eller tornadoövningar – så varför från detta?
 


”Frustrerande”
 


Cassie
har inte bara fått meddelanden från amerikanska föräldrar, utan från hela världen – Frankrike, Australien, Storbritannien – där många reagerar på att detta är ett unikt amerikanskt problem. 
 


– Allt jag tänker är: ”Ja, jag önskar det inte skedde här heller”, säger
Cassie.
 


– Det är frustrerande. Jag önskar att vi inte behövde göra detta. Jag önskar att vi alla kunde gå samman och komma fram till en lösning. Men just nu verkar det vara en nödvändigt att förbereda barnen inför ett sådant scenario.
 


Själv föddes
Cassie Walton i skuggan av en av de mest kända skolskjutningarna i USA:s historia: Columbine HighSchool i Colorado, 1999, där 12 elever och en lärare dödades. En händelse som förändrade amerikansk skolgång för alltid.
 

Hon växte upp och tog del av säkerhetsövningar i skolan, och använde lärdomarna för att föra vidare dem till sin son.
 


Denna gång köpte hon ett lättviktsskydd som passar i en barnryggsäck. Den kan hantera de flesta handeldvapen, men inte stora halvautomatiska gevär, AR-15, som användes i
Uvalde och de flesta andra skolskjutningar.
 


Skyddet köpte hon online och det kostade motsvarande runt 1300 kronor.
 


– Inga pengar är för mycket för ditt barns säkerhet. Men de som är bättre, med högre säkerhetsnivå, kostar mer, säger hon.
 


– Så småningom vill jag uppgradera, men de är dyrare och vi får vänta lite tills de får plats i så små ryggsäckar.
 


Weston började på förskolan för två veckor sedan. Han har inte varit rädd sedan skolskjutsövningen. Inte
Cassie heller.
 


– Det finns alltid någonstans i bakhuvudet att man är orolig över sina barn. Men jag är rätt säker på att skolan har bra säkerhet, och kommer stoppa något sådant från att ske.
 


Gör man lite studering så dör fler barn i skolattacker I Sverige än i USA %.
0,00018% Sweden
0,00015% USA